Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan antifašizma u Osijeku

22.06.2017.

12:48

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga antiofašističkih boraca i antifašista grada Osijeka organizirala je obilježavanje Dana antifašističke borbe na tradicionalnom mjestu- kod kosturnice u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku. Sudjelovali su i čelnici grada i županije.

Osnutka prvog partizanskog odreda u Europi u šumi Brezovici kod Siska 22. lipnja 1941. godine prisjetili su se članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca Osijeka, a u njihovo ime govorio je Jovo Nišević. On je, među ostalim izjavio kako Osijek slavi antifašizam i pobjedu te izrazio nadu da će u gradu i gospodarstvo krenuti bržim koracima te da neće biti političkih sukoba. 

Na obilježavanju su bili i osječko-baranjski župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Anušić je izjavio kako antifašizam i antifašističku borbu nikako ne smijemo poistovjećivati sa zločinima komunističkoga režima u bivšoj državi. Vrkić je dodao kako je suvremena Hrvatska nastala na temeljima antifašizma iz 2. Svjetskog rata što valja cijeniti i stalno isticati. Poslušajte i njihove izjave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.