Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan bez automobila 2021.

22.09.2021.

11:43

Autor: Radio Osijek

foto: HRT/Radio Osijek

foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U sklopu središnjeg dijela obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i u Osijeku se održava Dan bez automobila. U za tu priliku zatvorenoj ulici Vjekoslava Hengla predstavljeni su održivi načini mobilnosti kroz projekt E-mobilnost.

Projektom E-mobilnost uspostavit će se, kao što je već najavljeno, sustav dijeljenih bicikala sa 175 vozila, 50 električnih i 125 mehaničkih na 25 samoposlužnih lokacija, a s osam vozila, sustav dijeljenih automobila već se koristi, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin: - Ono što slijedi u narednom razdoblju je unaprjeđenje tog sustava, a želimo i poboljšati cjelokupni sustav javnog gradskog prijevoza, rekao je Vulin.

Integracija javnih bicikala kao dio javnog prijevoza.

Iz Grada su najavili kako će građani kupljenom kartom za gradski prijevoz moći birati između vožnje tramvajem, autobusom, mehaničkim ili električnim biciklom, a uskoro i električnim automobilom. Ideja je da se sustav implementira u sadašnja rješenja SMARTICA, što znači da će se kupnjom karte od 11 kuna na samoposlužnim stanicama moći iznajmiti bicikl, potom voziti sat vremena, a nakon toga vratiti na jednu od najbližih stanica.

U okviru današnjeg obilježavanja viši savjetnik Upravnog odjela za programe Europske unije u Gradskoj upravi Srećko Kukić predstavio je i projekt RegiaMobil : U sklopu projekta napravljena je aplikacija putem koje korisnici mogu planirati svoja putovanje na području grada kombinirajući javni prijevoz, sustav dijeljenih vozila i mjerenje udaljenosti koju je potrebno prijeći pješice, dok će se kroz aplikaciju vidjeti i status svih uključenih vozila, najavio je Kukić.

Tijekom srijede (22.09.) besplatan javni gradski prijevoz, Bolt romobili po promotivnim cijenama

Uz brojne informativne, edukativne i zabavne sadržaje raznih izlagača u Henglovoj ulici, treba naglasiti kako je GPP tijekom cijelog dana osigurao i besplatan javni prijevoz za sve putnike, dok će i najam Bolt romobila u tom razdoblju biti dostupan po promotivnim cijenama.

Dan bez automobila, kao i cijeli Europski tjedan mobilnosti u Osijeku zaključuje se poslijepodnevnim programom, od 16 do 18 sati, kada će u organizaciji GPP-a poznati rally vozač Juraj Šebalj na Trgu Ante Starčevića održati natjecanje u svladavanju poligona u gradskom električnom automobilu - u timu i s povezom na očima. Sve posjetitelje očekuju i razni popratni sadržaji i promotivni materijali.

Program 22.09. (srijeda): Dan bez automobila

- Cijeli dan diljem grada Osijeka: Besplatna vožnja javnim prijevozom GPP-a
- 10.00 - 15.00 Ulica Vjekoslava Hengla: zatvaranje ulice i postavljanje štandova - predstavljanje projekata Grada Osijeka i partnera, dijeljenje promotivnih materijala i organizacija aktivnosti za djecu školskog uzrasta i sve posjetitelje;
- 16.00 - 18.00 Trg Ante Starčevića: Promocija usluge Car sharing GPP-a uz zabavne i natjecateljske aktivnosti pod vodstvom poznatog rally vozača Juraja Šebalja - "Ako već mora biti automobil - neka bude električni".

Više poslušajte u nastavku:

Dragan Vulin

Srećko Kukić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.