Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan branitelja Josipovca

30.05.2022.

13:03

Autor: Radio Osijek

Obilježavanje Dana branitelja Josipovca

Obilježavanje Dana branitelja Josipovca

Foto: HRT / Radio Osijek

Dan branitelja Josipovca obilježen je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim i umrlim braniteljima, molitvom i svetom misom u Crkvi svetoga Luke.

Ratni zapovjednik, danas predsjednik Odbora za branitelje Ivan Majhen istaknuo je kako se u obranu Hrvatske uključilo 650 mještana Josipovca, najviše njih kao pripadnici legendarne 106. brigade. „U Josipovcu smo se za obranu počeli pripremati još 1990. podjelom kalašnjikova 15. listopada te godine da bi nakon pokolja u Borovu Selu počela opća mobilizacija u mjestu. U odnosu na broj stanovnika Josipovca, njih preko 20 posto aktivno je sudjelovalo u obrani kao pripadnici Hrvatske vojske, policije i drugih obrambenih snaga. Uz položaje oko mjesta gdje se bojišnica kretala od ušća Karašice u Dravu, naši su branitelji bili u Tvrđavici, Nemetinu, Nuštru, na južnom bojištu, a sudjelovali su u svim obrambenim i oslobodilačkim akcijama – Oluji, Bljesku, Medačkom džepu i Maslenici”, rekao je Majhen.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Josipovac, Jakov Mihaljević rekao je kako je zbog vremenskih uvjeta, nažalost, otkazano tradicionalno hodočašće križu krajputašu. „U obilježavanje Dana branitelja Josipovca, uz Vijeće Mjesnog odbora, uključili su se naš Odbor za branitelje, Udruga 106. brigade, župljani župa svetoga Josipa i svetog Luke, Zavičajni klub Zagoraca i KUD Josipovac. U Osnovnoj školi Josipovac u ponedjeljak će biti postavljena izložba fotografija josipovačkih branitelja iz Domovinskog rata”, kazao je Mihaljević.

Galerija
Obilježavanje Dana branitelja Josipovca, Foto: HRT/Radio Osijek
Obilježvanje Dana branitelja Josipovca, Foto: HRT/Radio OsijekObilježavanje Dana branitelja Josipovca, Foto: HRT/Radio OsijekObilježavanje Dana branitelja Josipovca, Foto: HRT/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.