Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan branitelja Osijeka

23.06.2015.

16:06

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana osječkih branitelja, 28.lipnja, održat će se pod geslom „Osijek - nepokoreni grad" i trajat će cijeli vikend, a tradicionalni nedjeljni mimohod pod stjegovima ratnih postrojba, održat će se s početkom u 8 sati i 30 minuta. Kolona će se kretati od Doma Hrvatske vojske do Trga slobode. Gradonačelnik Ivan Vrkić i predstavnici braniteljskih udruga, predvođeni predsjednikom Odbora za branitelje Darkom Nađem, pozvali građane da se pridruže proslavi.

Svečanost započinje u petak 26. ovoga mjeseca u 9,45 - otkrivanjem spomenika pod nazivom „Hrabro srce branitelja i stanovnika Juga 2“, a nastavit će se izložbom fotografija u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, s početkom u 17 sati. A među posjetiteljima, bit će najviše djece i mladih - očekuje predsjednik osječke županijske podružnice HDLSKL, koja je ovogodišnji suorganizator obilježavanja Damir Buljević. U petak u 18 sati u osječkom HNK bit će predstavljena knjiga skupine autora predvođenih Miroslavom Tuđmanom, pod nazivom "Oslobađajuće presude haaškog Suda Tuđmanovoj Hrvatskoj".

Ovogodišnji maraton u organizaciji kluba Hrvatski sokol Osijek od Laslova do Crvenog fiće, najavio je njegov predsjednik Damir Černić. Polazak iz Laslova je u 7 sati, a dolazak do Crvenog fiće oko 10. U utrci dugoj 25 kilometara sudjeluju hrvatski branitelji i njihova djeca, uz građane koji će se pridružiti, najavio je Černić. Gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako mu je drago što je aktivni sudionik događaja iz razdoblja stvaranja moderne hrvatske države. Pozvao je građane Osijeka neka se pridruže proslavi, u kojoj uz braniteljske udruge iz domovinskog rata ravnopravno sudjeluje i Grad. "Odaziv građana i komunikacija je važna, da branitelji ne bi slavili sami sebe", rekao je među ostalim osječki gradonačelnik Vrkić. A Darko Nađ podsjetio je zašto se  28. lipnja obilježava kao Dan osječkih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata, ističući da je toga dana, među postrojbama u istočnoj Slavoniji osnovana i osječka 106.brigada Hrvatske vojske. Predsjednik osječke Udruge specijalne policije Orao  Ilija Vidić najavio je  tradicionalni svečani mimohod u nedjelju, 28 lipnja s početkom u 8 i 30. Nakon polaganja vijenaca kod Spomen obilježja braniteljima iz Domovinskog rata,s početkom  u 10 sati održat će se sveta misa u osječkoj Konkatedrali, te sajam braniteljskih zadruga u 11,15 na Trgu Ante Starčevića.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.