Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan crvenih haljina: Osječani nose crveno

05.02.2021.

12:16

Autor: Amoreta Bajto

dr Ružica Palić - Kramarić, fotografija Amoreta Bajto

dr Ružica Palić - Kramarić, fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

“Treću godinu zaredom prvog petka u veljači obilježavamo Dan crvene haljine kako bismo podignuli svijesti o moždanom udaru u žena" pojasnila je u programu Radio Osijeka doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić, neurolog, subspecijalist za cerebrovaskularne bolesti, i predsjednica udruge Cerebro.

"Moždani je udar u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti, a 60 posto moždanih udara pogađa upravo žene. Zato je iznimno važna prevencija, pravovremeno prepoznavanje simptoma i , u slučaju udara, brza liječnička intervencija", kaže doktorica Palić - Kramarić.

Docentica Palić Kramarić upozorava da žene imaju posebne čimbenike rizika, kao što su migrena, udružena s pušenjem, hormonalna terapija, prirođene promjene krvnih žila koje dovode do slabosti stijenke, promjene u koje ubrajamo trudnoću i razdoblje neposredno nakon trudnoće. Žene imaju povećan rizik od razvoja moždanog udara i zbog hormonalnog utjecaja u generativnoj dobi, ali i u menopauzalnom razdoblju.

"U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti i u muškaraca i u žena. U 2018. godini od moždanog udara (dg.I60-I69) umrlo je 6 137 osoba, odnosno 11,6% svih umrlih. Od toga je 2 578 umrlih muškarca (9,9% od svih umrlih muškaraca) i 3 559 umrlih žena (13,3% od svih umrlih žena). U dobi do 65 godina od moždanog udara umrlo je 508 osoba odnosno 5,6% od ukupno umrlih  te dobne skupine. Dobno specifične stope mortaliteta rastu s dobi i za sve dobne skupine su više u muškaraca nego u žena, a u dobi 70 i više godina stope smrtnosti u žena se približavaju smrtnosti u muškaraca. 2018. godine u Hrvatskoj je 14 298 osoba bilo hospitalizirano zbog cerebrovaskularnih bolesti (I60-I69), 7 084 muškarca i  7 214 žene.  Od moždanog udara u užem smislu – dijagnoze I60-I64, hospitalizirano je bilo 11 267 osoba (5 584 muškaraca i 5 683 žena).

Posljednjih 15-tak godina (od 2000. do 2016.g.) prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti, i u muškaraca i u žena, u Hrvatskoj, od 176 na 80,9/100.000), što je izraženije za dobnu skupinu 0-64 godine (smanjenje 59%). Po mortalitetu od cerebrovaskularnih bolesti Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 80,9/100.000 spada među zemlje koje su iznad prosjeka zemalja europske regije. Prosjek za zemlje  Europske regije iznosi 77,2/100.000, a za zemlje EU 42/100.000,  a  raspon stopa za zemlje EU  je od 22-171/100.000. (Francuska-Bugarska).

Možemo reći da od moždanog udara umire više žena nego muškaraca, međutim u žena je još uvijek podcijenjen kao zdravstveni problem,  te je potrebna edukacija i podizanje svijesti ma razini struke i šire javnosti o problemu moždanog udara kod žena.

Savladavanju ovog javnozdravstvenog problema treba pristupiti iz više perspektiva s razine javnih politika, ali na osobnoj razini možemo znatno smanjiti vlastiti rizik jednostavno se pridržavajući sljedećih preporuka:

  • Prepoznajte i liječite svoje čimbenike rizika: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinu  kolesterola i fibrilaciju atrija.
  • Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.
  • Održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjite unos soli, šećera i masnoća.
  • Ograničite konzumaciju alkohola.
  • Nemojte pušiti (ako pušite, potražite pomoć radi bržeg i lakšeg prestanka pušenja).
  • Naučite prepoznati simptome upozorenja i odmah zatražite pomoć.

Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od karcinoma dojke. Važno je biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara", kaže se u priopćenju HZZJ uz današnji Dan crvenih haljina.

Kako bi potaknuli na razmišljanje o specifičnostima takvog oboljenja, članovi Udruge cerebrovaskularnih bolesnika Osječko - baranjske županije, u suradnji s djelatnicima Klinike za neurologiju KBC-a Osijek, snimili su i spot kojim žele pridonijeti podizanju svijesti o moždanom udaru u žena.

 

 

 

Dan crvenih haljina

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.