Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan crvenih haljina u Medicinskoj školi

28.01.2019.

13:11

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

U sklopu projekta "Žene u crvenom" Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije u partnerstvu s Udrugom cerebrovaskularnih bolesnika - CEREBRO Osijek organizirao je u Medicinskoj školi tribinu o specifičnostima moždanog i srčanog udara u žena.

Tribina je dio programa zdravstveno-edukativne akcije 'Dan crvenih haljina' koja se u Hrvatskoj održava prvi puta. Cilj je akcije podići svijest o kardiovaskularnim bolestima te o specifičnostima moždanog udara u žena kao i upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjene načina života.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti više od 50 % žena i oko 40 % muškaraca. Najviše smrtnosti uzrokuju koronarna bolest srca i moždani udar, koji je i prvi uzrok invaliditeta. Žena češće oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti i imaju veću smrtnost. Tijekom života jedna od tri žene će dobiti srčani udar, a jedna od pet žena moždani udar. Više žena umire od kardiovaskularnih bolesti nego od svih karcinoma. 

Doktorica Mirjana Čubra s Klinike za neurologiju osječkog KBC-a upozorila je da žene imaju specifične faktore rizika: trudnoća, porod, uzimanje oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije a dulji im je životni vijek što je bitan čimbenik kod bolesti koje pogađaju stariju populaciju. Akcijom se poziva prevenciju: promjenu stila života, prestanak pušenja, pravilnu prehranu, fizičku aktivnost te liječenje poznatih čimbenika rizika poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, povišenih masnoća. Kardiolog Zorin Makarović upozorio je da kod žene češće koronarne bolesti ostaju neprepoznate i neadekvatno liječene, rjeđe se podvrgavaju koronarografiji, imaju veću smrtnost ukoliko dobiju stent, čak i ako se operiraju imaju češće angiozne bolove od muškarca...   

Akcija Dan crvenih haljina provodit će se svake godine, prvog petka u veljači a simbol joj je žena u crvenoj haljini, istodobno i krhka i snažna. U Osijeku će se središnje događanje ove preventivne akcije održati u Portanovi u petak od 16 do 20 sati.  

     

/ilustracija: autorica Petra Huzjan, preuzeto s HRT Magazin/ 

 

page-1jpg688x388_q85_crop_upscale.jpg

page-1jpg688x388_q85_crop_upscale.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.