Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan domaćina na 29. Festivalu glumca

19.05.2022.

23:52

Autor: HRT/Radio Osijek

29. Festival glumca

29. Festival glumca

Foto: Marija Vukasović Petrinović / HRT Radio Osijek

U Lovačkom domu u Andrijaševcima - uz ručak, tamburaše i druženje Dan domaćina okupio je sudionike jedinstvenoga festivala u svijetu, na kojemu glumci ne samo što igraju, nego i biraju i ocjenjuju predstave. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ove godine festival opet puni kazališta u svih pet gradova izvedbom 19 najboljih predstava hrvatske kazališne produkcije, a završit će u subotu u Vinkovcima dodjelom nagrada.

Ovogodišnji domaćin Festivala glumca, prvak Drame splitskog HNK Filip Radoš rekao je kako je domaćinstvom, publikom i krajolikom počašćen. "Privilegiran sam biti domaćinom veličanstvenog festivala na kojem glumac bira i daje nagrade, odabire predstave, jer je to slava i čašćenje glumačkoga posla", rekao je domaćin Filip Radoš.

Sudionici Festivala u sklopu Dana domaćina vozili su se rijekom Bosut turističkim brodom općine Andrijaševci. Svečana dodjela nagrada i priznanja svim laureatima održat će se u subotu, 21. svibnja 2022. u 18 sati, u prostoru Etnološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci.

Ocjenjivački sud dodjeljuje:

Četiri ravnopravne nagrade Fabijan Šovagović za najbolja glumačka ostvarenja: dvije glumice i dva glumca

Nagradu Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina

Nagradu Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina (dodjeljuje se od jubilarnog, 25. Festivala glumca 2018.g.)

Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade (dodjeljuje se od 2008.g.)

Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini (dodjeljuje se od 2010.g.)

Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu (dodijeljena Enesu Kiševiću)

Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.