Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan Državnog arhiva u Osijeku

03.03.2023.

14:10

Autor: HRT Radio Osijek

Dan DAOS

Dan DAOS

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Dan Državnog arhiva u Osijeku - 3. ožujka - povezan je s datiranjem Magistratske instrukcije za grad i tvrđavu Osijek, koju je u vidu statuta Grada Osijeka izdao u Osijeku 3. ožujka 1698. Ferdinand Carl grof Caraffa di Stigliano, predsjednik Carske komisije za uređenje Slavonije i Srijema nakon oslobođenja od Osmanlija.

Navedena magistratska instrukcija, između ostalih odredaba važnih za uspostavu moderne uprave u Osijeku, u br. 15 donosi izričite odredbe o arhiviranju koje glase: „Porezni i upravni spisi, gotov novac i gradski pečat moraju se čuvati na sigurnom mjestu. Isto tako, razne poglavarstvene upute, zapisnike, izvorne dokumente i važne spise treba čuvati u škrinji s dvije različite brave, od kojih jedan ključ ima gradski sudac, a drugi blagajnik. Škrinju oni otvaraju i zatvaraju zajedno.“ Radi se o najstarijim nama poznatim odredbama o obvezi pohrane, nadziranog čuvanja i korištenja javnih dokumenata u Osijeku i na području današnje Osječko-baranjske županije u novovjekovnoj povijesti nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija. Stoga je datum tog dokumenta ujedno i datum obilježavanja Dana Državnog arhiva u Osijeku.

Ovogodišnji program u znaku je gostovanja izložbe i predstavljanja izdanja Hrvatskog državnog arhiva, priređenih u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun. Kao središnji hrvatski arhiv koji prikuplja i čuva arhivsko gradivo od nacionalnog značenja, Hrvatski državni arhiv je preuzeo i čuva ostavštinu pjesnikinje Vesne Parun. Stoga je iz bogatstva te ostavštine priredio prigodnu izložbu i dva izdanja u povodu 100. obljetnice njezina rođenja.

Knjiga „Kad ptica prestane voljeti”, priređivača Denisa Derka i Marine Selnik, sadrži izbor iz posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun, a čitanje tih redaka otkriva čitatelju njezin duboki unutarnji svijet pjesničkih reminiscencija o vlastitom životu i ljudima na životnom putu. Izložba s katalogom „Bajka zvjezdana” – u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun, autora Marijana Bosnara i Meline Lučić, donosi pregršt arhivalia (dokumenata, rukopisa, fotografija), kao i mnoštvo izrezaka objavljenih tiskovina, koje zajedno u velikom kolažu vode posjetitelja i čitatelja od djetinjstva do pozne starosti pjesnikinje koja svojom osobnošću ocrtava mnoge osebujnosti pjesničkoga bića. /iz teksta DAO/

U dvorani Državnog arhiva u Osijeku izložba ostaje do sredine travnja. 

Galerija
Dan DAOS, Foto: M.Kralj/Radio Osijek
Dan DAOS, Foto: M.Kralj/Radio Osijek Dan DAOS, Foto: M.Kralj/Radio Osijek Dan DAOS, Foto: M.Kralj/Radio Osijek Dan DAOS, Foto: M.Kralj/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.