Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan eko škole u OŠ Augusta Šenoe: "Odgovorna prehrana"

29.04.2016.

10:00

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tema Dana eko škole u Osnovnoj školi Augusta Šenoe je "Odgovorna prehrana". Nakon radionica osmišljen je Sajam odgovorne prehrane u školskom dvorištu .

Učenici, djelatnici, razredni pomagači i vanjski članovi rade organizirano u 16 raionica. Teme radionica vezane su za međunarodni projekt „We Eat Responsibly“ (Mi jedemo odgovorno) u koji smo uključeni s još 9 država EU. Nakon radionica slijedi Sajm odgovorne prehrane u školskom dvorištu. Udruga Lijepa Naša prijavila se tijekom 2014. godine na natječaj Europske Komisije iz skupine DEAR (Development Education and Awareness Raising). Zajedno s 9 udruga iz 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmenta Education – FEE) osmišljen je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom i nazvan „We Eat Responsibly“ odnosno “Mi jedemo odgovorno! (A vi?)”.

Hrana je u središtu našeg života; i to na mnogo više načina nego što je samo dobrobit za naš mozak i tijelo koji bez hrane ne mogu normalno funkcionirati. Hrana je izvrstan komunikator između ljudi, pa čak i između društava s obzirom da danas vrlo raznoliki prehrambeni proizvodi i recepti putuju svijetom i pronalaze svoje mjesto u različitim kulturološkim i klimatskim uvjetima. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, konzumiramo i trgujemo hranom ključ svih globalnih izazova s kojima se čovječanstvo danas susreće. Naše odluke o hrani izravno utječu na zdravlje našeg planeta (vode, tla, ekosustava, biološke raznolikosti, korištenja energije, itd), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo. Bitno je osnažiti mlade da budu aktivni i odgovorni čimbenici naših prehrambenih navika i aktivnosti. Naravno, sve počinje s vlastitim izborom i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada proizvodim (višak hrane), odakle dolazi hrana koju konzumiram, tko je i kako proizveo moju hranu i koji su raznoliki utjecaji proizvodnje i korištenja hrane na ljude i planet? Potraga za odgovorima je iznimno uzbudljivo putovanje koje će nam otvoriti oči, a kroz koje ćemo početi savjesnije postupati s hranom i doživljavati druge načine konzumiranja hrane te spoznati da i malim pomacima možemo napraviti razliku u svijetu.

Projekt 'Mi jedemo odgovorno' obuhvaća 1800 nastavnika, 65 000 osnovnoškolaca, 25 000 srednjoškolaca i studenata te 100 000 roditelja i članova lokalne zajednice je prvi pokušaj u EU u izgradnji školskog programa koji rješava ključno pitanje potrošnje hrane. Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Motivirati ih na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU kroz  ovaj akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u Eko-školama i izvan njih.

Partneri u realizaciji ovog programa su civilne organizacije iz 9 zemalja članica FEE.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.