Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan Europe u Osijeku

09.05.2015.

10:07

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije položili su vijence kod kosturnice žrtava fašizma u Perivoju kralja Tomislava.

Danom Europe koji se svake godine obilježava 9. svibnja slavi se mir i jedinstvo u Europi.
Izaslanstva Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, predvođena predsjednikom Skupštine Županije Antunom Kapraljevićem  i zamjenikom gradonačelnika Denisom Ambrušem položila su vijence kod kosturnice žrtava fašizma u Perivoju kralja Tomislava.
Na 70-tu obljetnicu pobjede nad fašizmom potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Osijeka Jovan Nišević podsjetio je kako spomenuta udruga okuplja stotinjak članova.
"Imamo 18 sudionika Drugog svjetskog rata. Ovdje su  tri pukovnika i četiri borca - koji su ratovali i dali svoj doprinos. Svi su prešli devedeset. Od osamdeset tisuća boraca 1941. godine - kraj rata je dočekalo njih samo dvadeset tisuća,"  navodi i nastavlja kao je za njega "rat bio i dug i kratak. Pregazismo i gore i rijeke i brda i doživjesmo da danas ipak živimo i samo možemo poželjeti da se ratovi više nikada ne događaju, jer su ratovi veliko zlo i za nekoga samo dobar 'biznis'. Poručujem da se i u ovim danima moramo složiti , ali i dogovarati da ljudi više ne ginu."

Zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš pritom je istaknuo:"Došli smo obilježiti Dan Europe koja je oslobođena na današnji dan prije 70 godina čestitati građanima slobodnu Europu. Sloboda čovječanstva i suživot i mir koji mora ostati zbog naših pokoljenja, zbog naše djece. I to, dugoročan mir."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.