Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan GOMBR: taktičko - tehnički zbor u Vinkovcima

16.03.2019.

13:20

Autor: Radio Osijek/HINA

GOMBR fotografija morh.hr, T.Brandt

GOMBR fotografija morh.hr, T.Brandt

Foto: - / -

U prigodi Dana Gardijske oklopno - mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske u Vinkovcima je održan taktičko- tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a pripadnici postrojbe izveli su vojnu vježbu pod nazivom "Sposobnosti Hrvatske vojske u provedbi zadaća urbanih operacija".

"Gardijska oklopno mehanizirana brigada ustrojena je 20. ožujka 2007., u njenom su sastavu postrojbe koje nose imena legendarnih brigada iz Domovinskog rata i to. 3. GBR Kune, 5. GBR Sokolovi i 7. GBR Pume", rekao je zapovjednik GOMBR brigadir Mijo Validžić.
Istaknuo je da su tijekom Domovinskog rata pripadnici Kuna, Sokolova i Puma sudjelovali u brojnim akcijama u kojim  je poginuo 551 branitelj, jedan se još vodi nestalim, a ranjeno je njih 1.888.
Taktičko- tehnički zbor održan je na Trgu Vinkovačkih jeseni i Trgu dr. Franje Tuđmana.
Brojni posjetitelji taktičko-tehničkog zbora, među kojima su najveće oduševljenje viđenim iskazivala djeca, mogli su razgledati tenk M84, borbeno vozilo pješaštva BVP M80, borbeno oklopno vozilo BOV-3 20/3 kao i oklopna vozila MRAP i  M-ATV otporno na mine, haubicu 122 mm D-30, mini bespilotnu letjelicu Skylark, australski splav te dio pješadijskog i drugog naoružanja.
Veći dio opreme proizveden je u Hrvatskoj, dio izloženih vozila i tenkova je stariji i naslijeđen od vojske bivše države, a dio izložene opreme je donacija američkih partnera, poput oklopnih vozila M-ATV i MRAP, rekao je brigadir Validžić.
Pokaznom se vježbom pak prezentira dio sposobnosti vojno-obavještajne satnije i njezino djelovanje u urbanim operacijama, dodao je.
"Vježba se provodi u cilju približavanja narodu s kojim postrojba živi, pokazivanju sposobnosti i spremnosti Hrvatske vojske te potencijalnog odvraćanja svih s eventualnim lošim namjerama", rekao je zapovjednik GOMBR.
Gardijska oklopno- mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske danas broji oko 3.200 pripadnika, zapovjedništvo je u Vinkovcima, a dio njezinih postrojbi razmješten je u Vukovaru, Đakovu. Našicama, Bjelovaru i Varaždinu.
Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Gardijske oklopno- mehanizirane brigade obišao je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.