Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan grada, 1. svibnja, pa "Svi ZAjedno Hrvatko naj"

25.04.2022.

16:05

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Grad Vukovar i TZ Vukovara

Grad Vukovar i TZ Vukovara

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

Dan Grada Vukovara i njegovih zaštitnika svetih Filipa i Jakova obilježava se 3. svibnja, a nakon dvije pandemijske godine i skromnijeg obilježavanja, ovogodišnji program donosi puno više aktivnosti i događaja.

Kako su najavili direktorica Turističke zajednice Marina Sekulić i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, obilježavanje započinje već 27. travnja, vezat će se preko Praznika rada na 4. po redu festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "Svi ZAjedno Hrvatko naj" od 6. do 8. svibnja.


Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako obilježavanje Dana grada počinje već 27. travnja koncertom tamburaškog orkestra Golden Strings Orchestra te se nastavlja 29. travnja velikim koncertom HKGD "Dunav". 3. svibnja započet će simbolično izvedbom Johanna Straussa "Na lijepom plavom Dunavu" koja će mobilnim razglasom u ranim jutarnjim satima proći ulicama Vukovara. Uslijedit će odavanje počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata svim hrvatskim braniteljima Vukovara te će biti služena sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova koju će predvoditi vlč. Zvonimir Martinović, župnik Župe BDM Kraljice Mučenika. Ove godine pod nazivom "Mladost i radost Vukovara" vraća se Cvjetni korzo u kojemu će sudjelovati gotovo 600 djece vukovarskih vrtića, Mažoretkinje grada Vukovara te Gradski puhački orkestar Vukovar. Za najmlađe će cijeli dan biti na raspolaganju igraonica na otvorenom - Pagoland. U poslijepodnevnim i večernjim satima slijedi program "Volim lokalno" u sklopu kojega će se održati koncerti kulturno-umjetničkih društava Vukovara i TS Bećarski inat koji će započeti u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske. 3., 4. i 5. svibnja obilježiti će i sportske aktivnosti vukovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića.


Nakon proslave Dana Grada Vukovara, od 6. do 8. svibnja u Vukovaru će se održati 4. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "Svi ZAjedno Hrvatko naj". Tijekom 3 dana organizirat će se niz sadržaja, a cijema manifestacija ima i međunarodni karakter jer je država partner Izrael. U središtu grada bit će predstavljena tradicija i običaji iz cijele Hrvatske, koncert Klape Iskon je u petak 6., a Opće opasnosti u subotu 7. svibnja.


Najavljujuću predstojeće programe Grad Vukovar s Turističkom zajednicom grada Vukovara najavili su prigodno obilježavanje i Međunarodnog praznika rada "Prvosvibanjskim izletom u Adici" gdje će biti podijeljeno 1500 porcija graha.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.