Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan grada Đakova

08.05.2015.

15:20

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana grada Đakova, koji slavi 766. obljetnicu pisane povijesti, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u nazočnosti izaslanika predsjednice Republike Vladimira Šeksa i mnogih gostiju. Ovogodišnji govor đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća protekao je u znaku kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, te poziva na zajedništvo, nadilaženje svih podjela i zajedničko nastojanje u rješavanju problema nezaposlenosti i odlaska mladih.

O gradu slavljeniku govorio je gradonačelnik Zoran Vinković, koji je istaknuo da se Đakovo kandidralo za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. "Đakovo je najmanji među devet gradova u Hrvatskoj koji su se kandidirali za taj prestižni naslov. Nazvao bih to natjecanjem Davida i Golijata, no smatram da imamo veliku šansu u toj kandidaturi, to više što su taj projekt poduprli Đakovačko-osječka nadbiskupija, Osječko-baranjska županija i drugi", rekao je Vinković.
Podsjetio je i da Đakovo ove godine živi u znaku dvaju velikih jubileja svojega biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera, 200. obljetnice njegova rođenja i 110. obljetnice njegove smrti.
“Danas ne smijemo zatvarati oči ni na mnogobrojne građane koji odlaze iz ovoga grada, na mlade koji odlaze iz Hrvatske, odlaze trbuhom za kruhom i to definitivno treba mijenjati, ali to ne može učiniti jedna grad, jedna županija već to mora činiti cjelokupna Hrvatska i to je program koji mora biti program zajedništva”, poručio je gradonačelnik. Sličnu poruku uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo koji je pozvao sve sudionike “društveno-političkog života, ali i sve one koji potječu iz Đakova, a danas se nalaze na odgovornim funkcijama izvan grada, da djelujući lokalpatriotski stvaraju zajedništvo kao temelj i jedini put za svladavanje svih stvari koje stoje pred nama, te lobiraju za projekte grada Đakova”.
Izaslanik predsjednice Republike Vladimir Šeks pozvao je također na jedinstvo i prevladavanje svih ideoloških, stranačkih i drugih podjela.“Da radimo na konsenzusu, na novom hrvatskom zajedništvu, na izgradnji strateških ciljeva, a to su rješavanje strateških životnih, gorućih pitanja hrvatskih ljudi, nezaposlenost, gospodarski rast, to je ova tragedija koja se događa Hrvatskoj s odlaskom mladih na put bez povratka, to je ova biološka, demografska kuga koja ugrožava opstojnost hrvatskog naroda”, istaknuo je Šeks.
U nastavku svečane sjednice gradonačelnik Vinković i predsjednik đakovačkoga Gradskog vijeća Goran Soldo zaslužnim su pojedincima i kolektivima uručili priznanja grada. Ove je godine 17 dobitnika u čije je ime zahvalio Dubravko Ferger, dobitnik Godišnje nagrade grada Đakova za dugogodišnji društveni angažman i angažman u obrtništvu.
“Godišnja nagrada Grada Đakova” uručena je Dubravku Fergeru, Silviji Butković, Univerzalu, Udruzi za psihosocijalne potrebe Amadea i Zajednici športskih udruga. “Povelja zahvalnosti” posthumno je dodijeljena Boži Blaževiću i Zdravki Dean, a uručena je i monsinjoru Luki Strgaru, Stjepanu Nađu, Draganu Božiću, Koordinaciji braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Vatrogasnoj zajednici Grada, KUD-u Zora iz Piškorevaca, Radio Đakovu, Novom radiju, Ljekarnama Đakovo, Tamburaškom sastavu Đerdani.
Đakovo nastavlja slaviti svoj dan i u subotu, 9. svibnja, humanitarno-zabavnom akcijom "Dobro je činiti dobro" na gradskome korzu, a prihod od te akcije namijenjen je gradskome Humanitarnom fondu "Za dječji osmijeh".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.