Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan Grada Iloka i blagdan zaštitnika župe sv. Ivana Kapistrana

22.10.2021.

12:23

Autor: Mirta Milas

Foto: Domagoj Jukić

Foto: Domagoj Jukić

Foto: - / -

Grad Ilok slavi svoj dan. Najistočniji je to hrvatski grad bogate kulturne i arheološke baštine, nadaleko poznat po vinogradarstvu, vinarstvu te gostoljubivim domaćinima, istaknula je na svečanoj sjednici predsjednica Gradskog vijeća Renata Banožić.

Grad Ilok s pripadajućim naseljima Mohovo, Šarengrad i Bapska ima zavidan geostrateški položaj na samoj granici Hrvatske i ta se prednost u budućnosti mora iskoristiti za razvoj  gospodarstva i otvoranje novih radnih mjesta. Tako bismo zaustavili odlazak mlađe genereracije s istoka Hrvatske, istaknula je predsjednica Gradskog vijeća Grada Iloka Renata Banožić. Dodala je kako se svečana sjednica, već po tradiciji, održava uoči 23. listopada – blagdana Sv. Ivana Kapistrana gradskog zaštitnika i zaštitnika Europe i vojnih kapelana. "U prebogatoj iločkoj povijesti taj je datum stoljećima bio jedan od najvažnijih dana u godini kako za grad Ilok tako i za Iločane. Samo dobro osmišljenom sveobuhvatnom strategijom razvoja i zajedničkim radom, možemo napraviti iskorak i postaviti temelje za promjene koje su nužne i predstavljaju jedini put kojim možemo vratiti povjerenje u vrijednosti koje imamo  te omogućiti svojim sugrađanima život dostojan čovjeka. Jedan od načina je da omogućimo povoljne uvjete u Gospodarskoj zoni i privučemo poduzetnike koji imaju svoju proizvodnju, koji mogu izvoziti u Srbiju. Također želimo zaustaviti odlazak mladih i obrazovanih ljudi. Naša je zadaća stvoriti takve uvjete da se u Ilok  vrate i oni koji su otišli iz njega. Također, godinama pričamo o poboljšanju prometne infrastrukture i tzv. "brzoj cesti", a smo svi već izgubili povjerenje da će se ona ikada izgraditi. U suradnji sa županom Damirom Dekanićem ustrajavat ćemo na rješavanju tog problema jer je ta cesta "žila kucavica" ne samo za gospodsrstvo, nego i za razvoj turizma.  Tradicionalno, Grad Ilok je i ove godine novčanom nagradom od tisuću kuna nagradio najuspješnije srednjoškolce s prosjekom 5,0. Dodijeljene su tradicionalno i povelje za počasnog građanina Grada Iloka koje su ove godine zaslužili akademik Ferdo Bašić te profesor Krešimir Rotim. Plaketu Grada Iloka za životno djelo dobio je Stipan Kraljević, prvi iločki gradonačelnik nakon Domovinskog rata.

Galerija
Foto: Domagoj Jukić, Foto: -/-
Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.