Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan Grada Iloka - Kapistranovo

23.10.2018.

09:18

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

U povodu Dana grada, koji građani Iloka, najistočnijega hrvatskoga grada, obilježavaju na današnji blagan Svetog Ivana Kapistrana, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća s koje su državne vlasti upozorene da su potrebna veća ulaganja u iločko područje.

“Želimo vjerovati da nismo zaboravljeni i da su pred Ilokom i Iločanima bolji dani”, rekla je nakon pozdravnoga govora predsjednice Gradskog vijeća Dubravke Tomšik iločka gradonačelnica Marina Budimir. Istaknula je da su Iločani zaslužili da žive bolje te se nada da će projekti gradskih vlasti dobiti potporu na državnoj i županijskoj razini.

“Sami se trudimo učiniti najviše što možemo. Nakon nezavidne financijske situacije koju smo zatekli, sada je financijsko stanje u gradskoj blagajni nešto bolje te se nadamo kako će se to pozitivno odraziti i na brojne projekte koje smo počeli i koje planiramo”, istaknula je Budimir i dodala da su gradske vlasti novčanu naknadu za novorođenčad povećale s 2000 na 6000 kuna, da obitelji koje imaju prvašiće u osnovnoj školi dobivaju po 400 kuna pomoći, a u planu je i ukidanje gradskog prireza, koji je pet posto.

“Predložit ću Gradskom vijeću da se ukine prirez kako bi našim sugrađanima što više novca ostalo za vlastite potrebe i nadam se potpori svih vijećnika”, rekla je Marina Budimir.

U ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Dan grada Iločanima je čestitao vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je rekao kako je Iloku potrebna maksimalna potpora svih razina vlasti. Kao posebno važan projekt za Ilok, istaknuo je brzu cestu koja bi taj grad povezala s autocestom A3 kod Lipovca te ga izvukla iz prometne izoliranosti.

Plaketa Grada Iloka uz medalju za izniman doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i grada Iloka te provedene pregovore kojima su spašeni ljudski životi dodijeljena je zapovjedniku obrane Mati Brletiću te Matici slovačkoj u Iloku za izniman doprinos i aktivnosti u očuvanju i njegovanju slovačke kulturne baštine. Uručene su i zahvalnice Grada Iloka, a primili su ih Vladimir Kakučki, Slavko Sabljak i Stjepan Klučik.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.