Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan grada Osijeka, 2. prosinca

02.12.2020.

12:58

Autor: VD/IF/LM

foto: Nikola Faller

foto: Nikola Faller

Foto: - / -

Dan grada Osijeka ove se godine zbog epidemioloških mjera slavi uglavnom virtualno. U 18 sati u Tvrđi će biti proglašeni najbolji lampioni koje su osnovnoškolci izradili gradu na dar. Od 20 sati kao kruna manifestacije pod ovim posebnim okolnostima najavljen je vatromet na promenadi.

Aktivnosti su to koje će se moći pratiti na internetu, putem kojeg je svoju čestitku uputio i gradonačelnik Ivan Vrkić:

Uvijek se o Danu našega grada prisjećamo povijesnog trenutka spajanja triju njegovih dijelova – Tvrđe, Donjeg i Gornjeg grada. Sa zahvalnošću se prisjećamo svih naraštaja Osječanki i Osječana koji su ga tijekom povijesti marljivo gradili i čuvali mu identitet, osobito branitelja koji su omogućili da danas krojimo grad po mjeri čovjeka. Ovaj 234. Dan grada obilježen je pandemijom i nezapamćenim izazovima. Uobičajeni tijekovi života i rada poljuljani su do samih temelja, a društvena događanja diljem svijeta svedena na minimum. Možda nas to i sprječava da proslavimo kako bismo htjeli, ali nas ne sprječava da zahvalimo sugrađanima koji svojom hrabrošću, radom i solidarnošću dokazuju da Osijek živi i u izazovnim vremenima.

Danas je idealan dan za izdvojiti jedan projekt: Djelo započeto u mandatu prvog osječkog gradonačelnika Franje Antuna Blažića, projekt koji zaokružuje viziju nastalu upravo na današnji dan 1786. godine – Projekt spajanja Gornjeg i Donjeg grada najljepšom šetnicom uz Dravu. Uz njega se ističe i povijesna obnova našeg baroknog dragulja – Tvrđe, jer zalozi su to nadolazećim naraštajima, za daljnji razvoj jezgre Nepokorenog grada. A grad i njegovu istinsku biti činite vi! Stoga mi dozvolite, poštovani sugrađani, da vam za Dan Grada Osijeka poželim mir i blagostanje, uz trajan osjećaj nepokolebljivog ponosa na svoju tradiciju, kulturu i jezik, na izvrsnost Osječana u svim područjima društvenog života. 

Drage Osječanke, dragi Osječani, u ime zaposlenika i dužnosnika Grada Osijeka i u svoje osobno ime – čestitam vam 2. prosinca, Dan Grada Osijeka!

Vaš gradonačelnik,
Ivan Vrkić

Povodom obilježavanja građanima se u program Radio Osijeka obratio se i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota: - U ovim specifičnim okolnostima prvenstveno nam je na umu zdravlje svih naših sugrađanki i sugrađana. Želja nam je da od sljedeće godine nastavimo s prosperitetom, guramo naprijed, nastavimo činiti sve ono što je u našoj moći. I to ne samo gradska uprava, nego i sugrađani, a sve kako bi nastavili u željenom smjeru. Siguran sam da ćemo kada sve ovo završi nastaviti s još većim razvojem i potvrditi onu dobro poznatu - Osijek, grad ugodnog življenja, rekao je Piližota.

Isti optimizam podijelila je i akademkinja Vlasta Piližota, ovogodišnja dobitnica Zlatne plakete Grb grada Osijeka, uz priznanje kako je unatoč brojnim ranijim nagradama, ova ipak na najznačajnijem mjestu: - Kada nešto takvo dolazi od mog grada u kojem sam rođena, školovana i provela radni vijek, onda zaista ima posebnu težinu. Osijek je uvijek bio prepoznat, unatoč burnoj prošlosti. I tu nikako nije bilo jednostavno izboriti se za ono što imamo - jedan civiliziran, kulturan grad, pristojnog življenja i djelovanja, zaključila je prilikom čestitke Piližota.

Razmišljanja građana i želje za 234. rođendan provjerio je Luka Mitar

Želje građana Dan grada Osijeka

Dan grada Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.