Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan grada Vukovara: 790. obljetnica statusa slobodnog kraljevskoga grada

03.05.2021.

15:43

Autor: HINA/Marija Vukasović Petrinović

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata te misom u crkvi sv. Filipa i Jakova, u Vukovaru je prijepodne počelo obilježavanje Dana grada na blagdan nebeskih zaštitnika, svetog Filipa i Jakova.


Podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijenac je položilo i svijeću upalilo izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.
"Strašno sam ponosan što Vukovar danas slavi Dan grada i 790 godina od kako je proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Vukovar je oduvijek bio grad otvoren za sve ljude dobre volje i to je i danas", kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dodajući kako je najteže razdoblje za Vukovar bilo vrijeme Domovinskog rata i agresije u kojoj je Vukovar gotovo u potpunosti uništen.
Po njegovim riječima, uvijek će se osjećati posljedice ratnih događanja, ali to ne može i ne smije biti prepreka u izgradnju još boljeg Vukovara.
Uzdignute glave s vedrim pogledom prema budućnosti nastavljamo graditi naš Vukovar i ja mu želim još puno ovakvih obljetnica, a svim Vukovarcima čestitam dan njihovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, poručio je Penava.   
Molitvu je na groblju predvodio te potom služio svetu misu u crkvi svetih Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.
Popodne je predviđeno održavanje 3. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ na Otoku športova, a navečer koncert folklornog ansambla LADO.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.