Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan irisa za plavu vrpcu u Osijeku

27.05.2018.

11:53

Autor: Amoreta Bajto/Tatjana Mautner

DaN IRISA1 fotografija Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

DaN IRISA1 fotografija Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića obilježava se Dan irisa, koji je, uz plavu vrpcu simbol borbe protiv raka debelog crijeva. Tu javnozdravstvenu akciju provode Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Gradska lige protiv raka.

Građani koji posjete štand mogu dobiti informativne materijale o raku debelog crijeva, a prisutni će stručnjaci biti na raspolaganju za savjetovanje u vezi ove bolesti i njenog ranog otkrivanja. 
Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi najčešći oblik raka u osoba oba spola: u žena iza raka dojke, a u muškaraca iza raka pluća. 2015. registrirano je 3.229 novooboljelih osoba (214 u Osječko-baranjskoj županiji), a u 2016. od te je bolesti u Hrvatskoj umrlo 2.169 osoba, a 158 u županiji. 
Od 2007. provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života. Osobe se pozivaju svake dvije godine na sudjelovanje u Programu. Sve osobe koje pošalju potpisan i ispunjen formular pristanka dobit će na kućnu adresu testove za nevidljivo krvarenje u stolici s detaljnim uputama o načinu testiranja.
"Obilježavanjem Dana irisa želja nam je povećati svijest o raku debelog crijeva i povećati odaziv osoba na testiranje u sklopu Nacionalnog programa. Ako se bolest otkrije u ranom stadiju izgledi za izlječenje su veliki", ističe koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Osječko-baranjsku županiju dr. Senka Samardžić.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.