Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan Isusovačke klasične gimnazije

18.03.2022.

13:07

Autor: HRT / Stjepan Filipović

IKG Osijekl

IKG Osijekl

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Isusovačka klasična gimnazija u Osijeku obilježava svoj dan. Proslava je u znaku velikih jubileja: 500-te godine obraćenja svetog Ignacija i 400 godina od njegovog proglašenja svetim.

Profesori i učenici okupili su se na svetoj misi u crkvi svetog Mihaela u Tvrđi, a u podne u osječkom je Vikarijatu prikazan film o Ignaciju Lojolskom.


Isusovačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Osijeku osnovao je Provincijalat Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u Zagrebu. Odluka o osnivanju donesena je 10. veljače 1998. godine.

Škola je počela s radom u rujnu 1998. godine. tj. sa školskom godinom 1998./99. u prostorijama II. gimnazije u Osijeku u Ulici Kamila Firingera 5. U prvi razred tada se upisalo svega 23 učenika. Tako je bilo formirano samo jedno razredno odjeljenje. U naredne dvije godine u prve razrede je upisivano po dva razredna odjeljenja kako je predviđeno prema planu upisa Osnivača škole i odobrenju Ministarstva.

Godine 2000./01. škola se preselila na današnju lokaciju, Bastion VIII, trg Vatroslava Lisinskog 1. "Nastava se održava po programu klasične gimnazije koji je težak i među gimnazijskim programima uvijek je i bio najzahtjevniji. Danas i znanstvena stem područja jačaju. Mi smo oni koji drže klasičnu kulturu i odgoj u smislu onih koji se ukrijenjuju i ostvaruju kroz kreativnost na razne načine uz program koji osposobljava učenike da budu prilagodljivi i da se snađu. Naši učenici upisuju razne struke počevši od medicine, elektrotehnike, IT sektora do humanističkih znanosti," rekao je ravnatelj p. Sebastijan Šujević.

Gimnnaziju pohađa 202 učenika, a od zaposlenih 25 profesora dvoje su redovnici, a ostali suradnici, laici i oženjene osobe koji se i osobno ostvaruju u ovoj školi, naglasio je ravnatelj Šujević.


Misa u župnoj crkvi u Tvrđi

Misa u župnoj crkvi u Tvrđi

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

ravnatelj IKG, p. Sebastijan Šujević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.