Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan je grada Đakova

08.05.2022.

12:01

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Svečana akademija u povodu Dana Đakova

Svečana akademija u povodu Dana Đakova

Foto: Grad Đakovo / -

Đakovčani slave dan svoga grada – 783. rođendan. Đakovo se prvi put spominje 1239. godine u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Bele četvrtog, kojom biskupu Ponsi daruje posjede Đakovo i Breznu.

Muzej Đakovštine tom prigodom organizira nagradnu pitalicu za djecu osnovnoškolskog uzrasta "Kroz minula stoljeća moga grada". U Crkvi Dobrog Pastira služena je misa za grad i domovinu, a Glazbena škola Arija najavila je koncert duhovnih pjesama u 19 sati u Dvorani Florentini.

U povodu Dana Đakova u Hrvatskom domu održana je u subotu svečana akademija. 

Gradonačelnik Marin Mandarić Đakovčanima je čestitao 783. rođendan grada, podsjetivši na prošle dvije pandemijske godine pune izazova. "No, i u tim uvjetima naviknuli smo se funkcionirati, a sada se vraćamo 'starom normalnom'. Svo to vrijeme realiziramo aktivnosti za koje smo i dobili mandat u čemu su nam svima potrebni stabilnost i mir", rekao je gradonačelnik. U kontekstu ratnih zbivanja u Ukrajini, naglasio je da "mir, sloboda i država nisu nešto što se samo po sebi podrazumijeva, a na našem miru, slobodi i samostalnoj domovini zahvalio bih hrvatskim braniteljima, na položenim životima prije 30-ak godina", rekao je Mandarić.

U ime Đakovačko-osječke nadbiskupije na skupu je sudjelovao rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu Stjepan Radić, a u ime predstavnika svih gradova-prijatelja okupljene je pozdravio gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić.

Počasni građanin Đakova Vladimir Šeks u čestitci Đakovčanima podsjetio je da će se 14. svibnja navršiti 100. obljetnica od rođenja dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja hrvatske države, poručivši da je i Đakovo bilo snažno vezano za ovog velikana hrvatske povijesti.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da je Đakovo bitno i kao nadbiskupijsko središte i kao grad bogate povijesti, te je srce Slavonije.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je važnost ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske, čemu pridonose domaći i fondovi EU. "Čestitam Đakovu njegov dan, kao i realizirane projekte, a kojih je na ovom području ugovoreno u vrijednosti 576 milijuna kuna", rekla je Tramišak.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Goran Ivanović naglasio je važnost sinergije lokalne, regionalne i državne razine u realizaciji projekata, te otvorenost državne vlasti za potrebe jedinica lokalne samouprave.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i zastupnik hrvatske zajednice u srbijanskom parlamentu Tomislav Žigmanov,

Zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena su priznanja Grada Đakova.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.