Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan je lokalnih izbora u Hrvatskoj

21.05.2017.

00:01

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnjim izborima bira se nova predstavnička i izvršna vlast, dakle općinska i gradska vijeća i županijske skupštine, te općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici. Birališta otvorena od 7 do 19. Odlučuje 3 720 000 birača.

Na lokalnim izborima biramo članove općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba – predstavnička tijela jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike – nositelje izvršne vlasti u jedinicama. U pojedinim jedinicama biraju se i zamjenici općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda hrvatskog naroda.

Izborna šutnja traje do 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta koja se otvaraju u 7 sati ujutro.  Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19 sati, omogućit će mu se glasovanje i nakon 19 sati.Za razliku od parlamentarnih, kršenje šutnje na lokalnim se izborima kažnjava od tri tisuće do čak pola milijuna kuna. 

Za oko 9500 mjesta u 576 jedinica natječe se 47 601 kandidat što je gotovo 9000 manje u odnosu na izbore prije četiri godine. Uz predstavnička tijela, čiji broj članova ovisi o broju stanovnika i kreće se od 7 do 51, biramo 20 župana s 51 zamjenikom. Zagreb, koji ima status grada županije, bira gradonačelnika i dva njegova zamjenika, izravno se bira još 127 gradonačelnika sa 193 zamjenika te 428 općinskih načelnika s 440 zamjenika.

Na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, ne može se koristiti preferencijski glas i ne glasuje se u inozemstvu. Prvi put glasuje 25 državljana drugih država EU. Pravo biranja imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina s prebivalištem na području jedinice za čija se tijela izbori provode. "Na ovim izborima birači mogu glasovati samo na onom biračkom mjestu gdje su upisani u izvod iz popisa birača", ističe potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin. 

Zamjenici župana iz redova nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina. Birači pripadnici nacionalnih manjina biraju iste opće liste i kandidate kao i svi birači, a dodatno imaju pravo birati i zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda svoje manjine u jedinicama gdje je to pravo utvrđeno u skladu sa zakonom i statutom.  

Svaki će građanin s pravom glasa na svome biračkom mjestu dobiti četiri vrste glasačkih listića i to za: izbor članova općinskog/gradskog vijeća, izbor članova županijske skupštine, izbor općinskog načelnika/gradonačelnika, izbor župana. 

Što se tiče predstavničke vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i vijeća te 5152 članova općinskih vijeća. U diobi mjesta u predstavničkom tijelu jedinice sudjelovat će liste koje dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.  

Čelnici izvršne vlasti biraju se većinom glasova svih birača koji su glasovali, općinski načelnik, gradonačelnik i župan postat će kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ako ni jednom od kandidata to ne pođe za rukom, ide se u drugi krug izbora za dva tjedna.

DIP je preporučio poslodavcima da u nedjelju, na dan lokalnih izbora, svoje poslovanje organiziraju tako da svim zaposlenicima koji taj dan rade omoguće odlazak na birališta.

Glasovat će se na 6618 biračkih mjesta, a izbore će pratiti više od 12 000 promatrača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.