Hrvatski radio

Radio Osijek

"Dan kada je Tovarnik plakao"

31.01.2017.

09:16

Autor: Radio Osijek/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Tovarniku se danas obilježava spomen na dan kada su 1998. godine na tamošnjem groblju pokopani posmrtni ostaci 48 Tovarničana, ekshumiranih iz masovne grobnice. "Dan kada je Tovarnik plakao" obilježava se od okončanja mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u spomen na 31. siječnja 1998.godine.

 

U poslijepodnevnim satima kreće kolona sjećanja ispred spomen-obilježja u sjedištu općine, a kretat će se prema Groblju Svetog Križa. Tamo će polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom biti odana počast svim poginulim i nestalim mještanima Tovarnika.
Odgovorni za zločin u Tovarniku do danas nisu kažnjeni. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru 23. travnja 2012. objavilo je prvostupanjsku nepravomoćnu presudu kojom su za počinjenje ratnog zločina 1991. u Tovarniku počinitelji osuđeni, ukupno, na sramotne 42 godine zatvora: za tri okrivljenika primijenjen je Zakon o općem oprostu, četiri okrivljenika oslobođena su optužbe zbog nedostatka dokaza, a sedam zločinaca osuđeno je na neprimjereno blage kazne. No najgore je što se nikome od neprovomoćno osuđenih na teret ne stavlja ni jedno ubojstvo u Tovarniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.