Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan kada je Tovarnik plakao

31.01.2022.

17:33

Autor: Hina/HRT Radio Osijek

Tovarnik

Tovarnik

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Komemoracijskim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na mjesnom groblju u Tovarniku, nedaleko od Vukovara, danas je obilježena 24. godišnjica pokopa mještana Tovarnika ubijenih u Domovinskom ratu.

Na komemoraciji, održanoj nazivom "Dan kada je Tovarnik plakao", bio je i izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić. „Prošle su 24 godine od kada su pokopani posmrtni ostaci 48 stradalih mještana Tovarnika. Ne postoje riječi koje bi ublažile bol za prekinutim životima. Jedino što možemo je, čuvati uspomene i biti ponosni na njih jer one podsjećaju kolika je cijena hrvatske slobode, koje smo zlo trebali pobijediti, ostajući uspravni, ostajući ljudi! Svim mučki ubijenim stanovnicima Tovarnika neka je vječni spomen. To im dugujemo!“, poručio je ministar Banožić. 

Počast poginulima odali su i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, načelnik Općine Tovarnika Anđelko Dobročinac, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Mijo Validžić, predstavnici Grada Vukovara, Udruge žena Tovarnik, Odbora za branitelje Općine Tovarnika i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Misa zadušnica služena je u župnoj crkvi sv. Mateja.

Komemoracijskim skupom "Dan kada je Tovarnik plakao" Tovarničani su se prisjetili 1998. godine, kada su na današnji dan pokopani posmrtni ostatci 48 njihovih sumještana ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 75 mještana Tovarnika, a za njih petero još se traga.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.