Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora

14.08.2015.

16:07

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan logoraša obilježen je u Vukovaru i Nemetinu u spomen na 14. kolovoza 1992. godine kada je pokraj Osijeka obavljena posljednja i najbrojnija razmjena ratnih zarobljenika.

Kroz srpske koncentracijske logore u Domovinskom ratu prošlo je oko 30.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, status logoraša ima nešto više od 8.000 zatočenika, a na današnji dan prije 23 godine u Nemetinu ih je razmijenjeno 714.
Torturu zatočeništva nije preživjelo oko 300 stotine ljudi , a odgovorni za njihovo stradanje još nisu kažnjeni. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncetracijskih logora Danijel Rehak rekao je da je HDLSKL prije devet godina u Srbiji pokrenuo tužbu zbog zatočeništva i stradavanja branitelja i civila u logorima, a za jesen najavio i podizanje tužbe protiv Srbije u Hrvatskoj.
Ministar branitelja Predrag Matić, i sam bivši logoraš, nezadovoljan je što Srbija opovrgava da su na njenom teritoriju postojali logori. Rekao je da čuva spomen ploču koju će, kako je naglasio, postaviti na mjestu koncentracijskog logora Stajićevo u Srbiji. "Čujemo ovih dana iz Srbije nekakve poruke da bi bilo zajedničko obilježavanje dana stradavanja, što u Hrvatskoj neće naići na negodovanje i neodobravanje, međutim da bi se to postiglo potrebno je ispuniti i neke preduvjete. Jedan od tih preduvjeta je, naravno, pitanje nestalih, pitanje vraćanja kulturnog blaga, minska polja, a jedno od pitanja je i priznanje agresije i da smo mi, koji smo danas ovdje, živi svjedoci da smo bili zatočenici u Srbiji", kazao je Matić. Napomenuo je kako Srbija već 24 godine opovrgava da su njenom teritoriju postojali logori.
U povodu Dana logoraša u Vukovaru je održana svečana akademija, a kod spomenika na mjestu razmjene u Nemetinu zapaljene su svijeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.