Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan logoraša u Nemetinu i Vukovaru

14.08.2019.

14:28

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Svečanom akademijom u Hrvatskome domu Vukovar obilježen je Dan logoraša u spomen na 14. kolovoza 1992. godine kada je u Nemetin iz srpskih koncentracijskih logora dovezeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su razmijenjeni za zarobljene srpske vojnike po načelu svi za sve.

 

Predsjednik HDLSKL Danijel Rehak u obraćanju okupljenima rekao je da je kroz srpske logore prošlo više od 30.000 osoba, no u Hrvatskoj status logoraša ima tek nešto više od sedam tisuća logoraša jer Hrvatska logorašima smatra samo one koje je popisao Crveni križ i koji su u logorima bili dulje od 72 sata. Tako status logoraša nemaju ni zatočenici na Ovčari što je apsurd, rekao je novinarima Danijel Rehak.

Naveo je kako još nitko unatoč kaznenim prijavama nije procesuiran za ratne zločine u srpskim logorima. Okupljene logoraše pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić kao izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović,  Ivan Vukić, tajnik Ministarstva branitelja kao izaslanik Hrvatskoga sabora i Vlade, zamjenik vukovarsko-srijemskoga župana Damir Barna, zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček i Marija Medved, izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.  

Obilježavanje Dana logoraša počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Nemetinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.