Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan međunarodno priznatih savjetnica za dojenje

01.03.2023.

13:45

Autor: Ana Mitar Šimić

Zorica Kovač

Zorica Kovač

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Prve srijede u mjesecu ožujku obilježava se Dan IBCLC savjetnica za dojenje. Prilika je to za progovoriti o prepoznavanju savjetnica za dojenje u zdravstvenom sustavu, njihovoj ulozi u promicanju dojenja i zdravlja u svakodnevnoj skrbi za majke - dojilje u Hrvatskoj.


Osječki program obuhvatio je aktivnosti Grupe za podršku dojenju "Papalica" u Gradskoj četvrti Novi grad u 10 sati, te online panel "Proslavimo zajedno Dan IBCLC!" u 13 sati i 30 minuta. 


Zorica Kovač, IBCLC savjetnica kaže kako je važno obilježavati ovaj dan jer iako se svake godine medijski sve aktivnosti poprate broj IBCLC savjetnica u Hrvatskoj je i dalje jako malen. Razloga tomu je puno, kaže Kovač i nastavlja kako je u Hrvatskoj prepoznavanje IBCLC kao stručnjaka u području laktacije i dojenja u „povojima“, nema priznatog tj. vrednovanog statusa i sve dok je rad IBCLC „volonterski“ bit će ugrožen visoki standard prakse u skrbi za majku i dijete.


Kao najveći problem Kovač ističe hrvatski zdravstveni sustav koji još uvijek ne prepoznaje značenje ove edukacije, ali i kvalitete koju IBCLC donosi u zdravstvene usluge. 


IBCLC je najkompetentnija i najeduciranija osoba za savjetovanje iz područja dojenja često nedovoljno priznata, naglašava Kovač i dodaje kako je glavni zadatak IBCLC savjetnica pomoći majci i djetetu da ostvare temeljno ljudsko pravo, a to je mogućnost dojenja. Sva rodilišta u RH nose naziv Rodilište prijatelj djeteta (RPD), ali puno je prostora za napredak u praksi. IBCLC savjetnice trudnicama i majkama daju točne informacije, educiraju ih i doprinose u pomoći rodiljama pri realiziranju svojih ciljeva i ostvare dojenje.


Više o obilježavanju dana IBCLC savjetnica za dojenje poslušajte u razgovoru s predsjednicom Društva patronažnih sestara HUMS-a i IBCLC savjetnicom, Zoricom Kovač.


Razgovor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.