Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan međunarodnog priznanja Hrvatske i završetka mirne reintegracije

15.01.2021.

09:50

Autor: Davor Lončarić

Dan međunarodnog priznanja Hrvatske i završetka mirne reintegracije

Dan međunarodnog priznanja Hrvatske i završetka mirne reintegracije

Foto: - / -

Hrvatska danas obilježava dan međunarodnoga priznanja - 15. siječnja 1992. godine te 23. obljetnicu završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. U Vukovaru su gradski čelnici odali počast žrtvama iz Domovinskog rata bez kojih danas ne bi bilo ni države ni slobodnoga Vukovara.

Kod spomenika na Memorijalnom groblju u Vukovaru vijenac je položilo izaslanstvo grada Vukovara i Savjeta za hrvatske branitelje. Svijeću je upalio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je izjavio kako je 15. siječnja veliki dan za Hrvatsku, dan međunarodnog priznanja, ali se na taj dan valja prisjetiti i svih žrtava koje je podnio hrvatski narod, posebice naši građani koji su te dane proveli u srpskim logorima uz "dodatne porcije batina". 

Među njima je bio i Tomislav Josić, vukovarski branitelj i današnji predsjednik gradskog Savjeta za branitelje. On je izjavio kako mu je dan međunarodnog priznanja ostao u lošem sjećanju jer je, zajedno sa suborcima, u logoru u Srbiji. "Nakon svih tih batina i svih tortura većina nas je ipak bila sretna jer smo ostvarili tisućljetni san- da imamo hrvatsku državu, pa smo računali - ako već zbog toga moramo dobiti batina - izdržat ćemo i to", rekao je Josić. Dodao je kako "se puno toga do sada zaboravilo, pod tepih poguralo". "Oni koji su trebali odgovarati za zločine nisu odgovarali, država i sustav napravili su puno toga lošega, a posljedice svega toga osjećamo i dan danas", zaključio je Josić.

 

Poslušajte izjave gradonačelnika Ivana Penave i predsjednika Savjeta za branitelje Tomislava Josića.  

Penava i Josić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.