Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan mimoza na glavnom osječkom trgu

21.01.2017.

11:48

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

10. hrvatski Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se na glavnome osječkom trgu u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji s Mammae klubom Osijek, Gradskom ligom protiv raka, Izviđačkim klubom Javor i Medicinskom školom.

Uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoza, od 11 do 13 sati dijele se edukativni materijali i građane savjetuje i informira o mogućnostima sprečavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kao i nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

„Svijest se diže svakoga dana pa stoga i ovaj dan koristimo kao prigodu kako bismo žene pozvali da se odazivaju na preglede, da posjećuju svoje ginekologe jer preventivnim pregledima uz uzimanje PAPA testa ovu bolest vrlo rano možemo uočiti, kad još nije u invanzivnoj formi, odnosno dok je u predstadiju koji govori da se može razviti rak. Tada uz minimalni terapijski zahvat, ženi darujemo zdravlje“, rekao je dr.med. Nikola Kralik, koordinator Nacionalnog programa otkrivanja raka vrata maternice za Osječko-baranjsku županiju i Virovitičko-podravsku županiju.

Prema podacima županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, od 2005. postupno se smanjuje broj novooboljelih žena na području Osječko-baranjske županije koja je nekad bila na vodećoj poziciji a sada je na razini prosjeka Hrvatske, ali pritom uz još uvijek visoku smrtnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.