Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan mimoza - Nacionalni dan protiv raka vrata maternice

19.01.2021.

13:34

Autor: Željko Kovačević

Tajnik Lige protiv raka Osijek i Koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice za Osječko-baranjsku županiju Nikola Kraljik, dr. med.(foto Ž.Kovačević)

Tajnik Lige protiv raka Osijek i Koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice za Osječko-baranjsku županiju Nikola Kraljik, dr. med.(foto Ž.Kovačević)

Foto: - / -

Gradska liga protiv raka Osijek, ovogodišnji će Dan mimoza (23. siječnja 2021.) obilježiti u skladu s epidemiološkim mjerama i pozivom na prevenciju na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Gradske lige protiv raka Osijek.

U Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice koji se obilježava od 18. do 24. siječnja 2021, 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježit će se 23. siječnja 2021 virtualno. Iz osječke Gradske lige protiv raka ističu kako je rak vrata maternice bolest od koje ne bi smjela oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No to podrazumijeva prevenciju i rano dijagnosticiranje i liječenje bolesti.

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. Nastaje tako što dolazi do promjena na stanicama vrata maternice koje počinju nekontrolirano rasti. Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju ginekološkog pregleda i uzimanja Papa testa, kolposkopije i biopsije.Ako se rano otkrije, može se spriječiti ili uspješno liječiti, međutim gotovo 530 tisuća žena diljem svijeta svake godine dobije tu bolest, a oko 270 tisuća umire od nje. U Hrvatskoj bilježi se oko 300 novooboljelih i više od 100 umrlih žena od te bolesti.Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice i cijepljenje protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), ali edukacija javnosti smanjila je broj slučajeva. 

Virus HPV-a prenosi se spolnim putem preko zaražene kože genitalne regije i sluznice (šire regije) te je važno naglasiti kako upotreba prezervativa nije dovoljna i ne pruža potpunu zaštitu od infekcije te će većina osoba tijekom života biti zaražena ovim virusom (80% osoba tijekom života bit će zaraženo HPV-om). S obzirom na činjenicu kako virus obično ne izaziva simptome većina zaraženih HPV-om ni ne zna da su zaraženi.

Veliku ulogu u borbi protiv ove bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a. Cijepljenje u Hrvatskoj je besplatno za sve djevojčice i dječake 8. razreda, a provodi se putem Službe za školsku i adolescentnu medicinu pri ZZJZ.

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.