Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan mimoza u Vinkovcima

20.01.2023.

12:14

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Dan mimoza u Vinkovcima 2020. godine

Dan mimoza u Vinkovcima 2020. godine

Foto: Liga protiv rata Vinkovci / -

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci, uz pomoć profesora i učenika Zdravstvene i veterinarske škole  dr. Andrije Štampara i logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci na središnjem će gradskom parku u Vinkovcima provesti javnozdravstvenu akciju u povodu Dana mimoza u subotu, 21. siječnja s početkom u 10 sati.

Ovom javnozdravstvenom akcijom koja se provodi s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja, Republika Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice.


Iako se posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, smanjuje, prema procjenama GLOBOCANA za 2020. godinu rak vrata maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti i smrtnosti kod žena diljem svijeta. Najveći udio novih slučajeva i smrti zabilježen je u zemljama niskog ili srednjeg stupnja razvoja. Kao i u razvijenim zemljama u svijetu, i u Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice smanjuje. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta.


Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2020. godini oboljelo 276 žena, a godišnje se u oko 700-800 žena dijagnosticira premaligna promjena visokog stupnja. Prema Izvješću o umrlim osobama u 2021. godini je umrlo 122 žena od posljedica te bolesti.

Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se u nešto mlađoj dobi. U 2020. godini je 34% novooboljelih žena bilo mlađe od 50 godina, a prosječna dob prilikom dijagnoze je bila 56 godina. To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i sjajne mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U 99,7% slučajeva uzrok raka vrata maternice je dugotrajna infekcija visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem, a može uzrokovati razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice. Većina osoba se tijekom života zarazi ovim virusom, te kod većine infekcija spontano prođe zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. No kod nekih osoba se mogu razviti premaligne promjene na stanicama vrata maternice koje će, ukoliko se ne liječe, uzrokovati nastanak raka.


Dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Biser mudrosti simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice, dok biser simbolizira ženstvenost stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Za kraj, treba još jednom spomenuti da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici … nikome !, poručuju iz Lige protiv raka Vinkovci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.