Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan na hrvatsko-srpskoj granici

23.09.2015.

01:03

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bajakovo - Šid - Tovarnik - Berkasovo - Bapska - Sot - Principovac i nazad. Puno fotografija u još jednom danu izbjegličke krize koja trese Republiku Hrvatsku, ali i susjedne zemlje. .

Zatvoreni su svi granični prijelazi sa Srbijom, pa čak i onaj na Bajakovu. Sve što je sjeverno od Bajakova zatvoreno je zbog izbjegličke krize i navale migranata, a na Bajakovu zbog prosvjeda vozača koji su blokirani zbog zatezanja odnosa između Hrvatske i Srbije. Između dviju zemalja prolaze samo putnici na Bajakovu u vozilima koja dolaze iz Srbije i- nepregledne kolone migranata koje se slijevaju u Opatovac preko Tovarnika, ali i Bapske. 

Nakon što je Srbija ponovo otvorila granicu na sjeveru, Horgoš 1 i Horgoš 2 Hrvatska je očekivala kako će dio migranata s njene granice biti preusmjeren na sjever Vojvodine i u Mađarsku. Kako se to nije dogodilo kolone izbjeglica i dalje probijaju samo jednu točku- onu kod Tovarnika. Stoga je, kao svojevrsni pritisak na srbijansku Vladu, obustavljen kamionski prijevoz iz Srbije na Bajakovu. Kolona kamiona rasla je tri dana i protezala se čak 20 kilometara na istočnoj strani graničnoga prijelaza. Slična je slika i sa zapadne strane bila u ponedjeljak prijepodne, ali je zastoj kamiona opravdan padom telekomunikacijskog sustava u Hrvatskoj. S obje strane granice ljuti vozači- nekima su iscrpljene zalihe vode i hrane, a i korištenje okolnih travnjaka umjesto WC-a, kažu nam, kažnjivo je.

 

Tijekom snimanja prve radijske reportaže- zanimljiva slika s druge strane autoeste. Uz kolonu kamiona prema Hrvatskoj se kreće i kolona- izbjeglica. Redom mašu i pozdravljaju.

Uobičajen je radni utorak u Šidu. Nitko ni ne primjećuje izbjegličku krizu. Na putu prema Tovarniku pustoš. Tek poneka hrpa smeća ukazuje na to da je netko prolazio, šatori u polju unatoč praznini svjedoče kako se na tom prostoru ipak nešto događa. Granična policija otvara prijelaz, ali se može samo na "ničiju zemlju" jer je Hrvatska zatvorila granicu za putnički i teretni promet. Gomile smeća na cesti, vozila humanitarnih organizacija, ponovo šatori i stotinjak ljudi- raznih volontera, ali i specijalna policija i Crveni križ. Njemački liječnici volonteri kažu nam kako je u tijeku predah od izbjegličkog vala. U ponedjeljak prijepodne prošlo je tu oko tisuću i pol ljudi, podijeljeno je tisuću litara vode, a deseci su zatražili i liječničku pomoć. Emanuel iz Njemačke kaže kako su unatoč teškom putovanju migranti uglavnom u dobrom stanju. Radi se o mladim i izdržljivim ljudima, kaže. Tek poneki imaju problema s dišnim organima, diareju ili bolove u kralježnici zbog dugog putovanja i spavanja u autobusima, na kolodvorima ili pod vedrim nebom na okolnim livadama. Matea iz Đakova došla je na granicu pomagati izbjeglicama kao volonterka. Dijelila je pokrivače i hranu, a iznenadilo ju je koliko su izbjeglice nasmiješeni i vedri ljudi. Kaže kako se u "akciju" uključila preko grupe na Facebooku. Ana je došla iz Praga, iz Češke. Također je volonterka koja zajedno s lokalnim stanovnicima zaposlenim u javnim radovima čisti gomile smeća. Radosna je što je pomogla ljudima u nevolji.

 

 

U Šidu tek svakih pola sata projuri autobus prema Berkasovu, kamo se i ne vozi baš često. Između autobusa proleti gradom i nekoliko taksija, kombija... sve registracijskih oznaka BG. Prije ulaza u Berkasovo stoji samo jedna policijska patrola, a policajac spremno upućuje putnike lijevo- prema Bapskoj. Dvjestotinjak metara od hrvatske Bapske nema policije ni vojske, cesta je dugo zapuštena i zarasla u korov jer se ne koristi godinama. Uz ploču koja pokazuje da se nalazimo u Srbiji spuštena zahrđala rampa, a pred njom šatori i štandovi, kao da je u pitanju nekakav sajam. Volonteri iz Njemačke, jedan čak iz Kanade, Liječnici bez granica te članovi srpskog "Crvenog krsta" spremno dočekuju skupine izbjeglica s Bliskog istoka. Stiže polako i autobus beogradske Laste, na njemu natpis "Šid", a vozač nam priznaje kako dolazi iz Beograda.

Putnici, izbjeglice bez putnih isprava, izlaze, uzimaju stvari koje su nosili sa sobom. Na štandovima i u šatorima uzimaju lijekove, voće i vodu od ljubaznih domaćina koji bi učinili sve samo da ne moraju govoriti pred novinarskim mikrofonom. Kao da je u pitanju neka posebna, tajna misija. Izbjeglice ni ovdje ne govore strane jezike, ali tu su spremni prevoditelji. Skupina koju smo zatekli došla je iz Iraka i Sirije. Prošetali smo s njima do Bapske. Rampa je podignuta, hrvatski policajci slažu skupinu u kolonu "po dva" i upućuje ih prema selu. Počinje hodanje do desetak kilometara udaljenog kampa u Opatovcu. Novinarima zabranjeno snimanje i fotografiranje, sve dok policajci ne okrenu leđa. Na povratku u Srbiju susrećemo Ivicu. On je "glavni" u Crvenome križu, smije davati izjave, ali ne može jer "žuri na Principovac".

 

Riječ Principovac namamila je novinarski nos da pođe još malo prema sjeveroistoku- do graničnog prijelaza između Sota i Principovca, odnosno Iloka. Međutim, tamo nema nikoga- ni autobusa ni izbjeglica. Ponovno prelazimo srpski dio prijelaza, a nakon "skeniranja" osobne iskaznice ljubazna policajka na hrvatskom dijelu granice, pored spuštene rampe, ipak nas upućuje na Bajakovo jer to je, kaže, jedini prijelaz na kojem se možemo vratiti u Hrvatsku. Veli da nije pustila "čak ni ekipu španjolske televizije, koja je tamo zalutala". 


Na povratku iz Sota, na cesti do Šida, susrećemo još nekoliko beogradskih autobusa te desetke taksija. Svi putevi vode u Berkasovo, odnosno Bapsku. Tek poneki autobus vozi do granice prema Tovarniku. 

Jedini izlaz u Hrvatsku, uz uvjet da niste migrant, jest ipak onaj u Bajakovu. Na povratku simanje još jedne reportaže o nezadovoljnim blokiranim vozačima kamiona koji danima čekaju ulazak u Hrvatsku. Kolona je sve veća i veća, kao i nezadovoljstvo vozača. Makedonci iz Strumice strahuju kako će im se pokvariti 22 tone paprike koju voze u Hrvatsku, a uskoro će morati isključiti motor i hladnjače jer im polako ponestaje goriva. Kažu da su na hlađenje paprike do sada potrošili 300 litara goriva. Uz granični prijelaz stoji skupina ljutih kamiondžija. Viču, mašu rukama, bijesni su jer ne žele više čekati u koloni. Hrvatska je odlučila dopustiti ulazak kamionima koji prevoze kvarljivu robu, no ni to se ne sviđa većini vozača iz 20-kilometarske kolone. "Ili ćemo proći svi ili neće nitko", čuo se uzvik iz grupe vozača. Među vozačima su uglavnom Srbi, Makedonci, Bugari i Turci. Spremno nam daju izjave, uspješno šaljemo izvještaj na radio i napokon krećemo prema Hrvatskoj. Kontrola dokumenata na granici, ljubazan osmijeh i "po gasu". Ali, samo pedesetak metara. Pred nas je sa svih strana doletjela gomila šlepera koji su za nekoliko sekundi potpuno blokirali autocestu između dviju kontrolnih točaka na granici. Šok među putnicima koji autobusom iz Kragujevca putuju u Italiju. Još jedno javljanje izravno u radijske vijesti, situacija kad novinar postane vijest. Nakon polusatne graje i rasprava, vozači ipak odlučuju otvoriti mali prolaz među kamionima kroz koji se mogu provući automobili i nastaviti put prema Hrvatskoj. Iz Hrvatske se u Srbiju više ne može. Na toj strani autoceste nema ni malog prolaza. "Ili ćemo proći svi ili neće nitko", ponavljaju vozači kamiona koji ne nemjeravaju osloboditi promet na autocesti sve dok im hrvatska Vlada ne dopusti ulazak u Hrvatsku. Uz izbjegličku, dobili smo danas i "kamionsku" krizu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.