Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan narcisa obilježen kod pješačkog mosta

26.03.2022.

11:26

Autor: Radio Osijek

"Dan narcisa" u Osijeku

"Dan narcisa" u Osijeku

Foto: Luka Mitar / Radio Osijek

Tradicionalno, prve proljetne subote obilježava se Dan narcisa. Prodajom i podjelom cvijeta narcisa i edukativnih materijala već desetljećima se prikupljaju sredstva i podsjeća na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Dan narcisa u Osijeku je obilježen kod pješačkog mosta gdje su program organizirali Mammae Osijek - klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i NZJZ Osječko-baranjske županije, u suradnji s KBC-om Osijek, Domom zdravlja Osječko-baranjske županije, Medicinskom školom i Izviđačkim klubom Javor. Pridružili su se gradonačelnik Ivan Radić i njegov zamjenik Dragan Vulin. Kupovinom narcisa akciju su podržali osječki SDP te Socijaldemokrati.

Rak dojke među vodećim je sijelima raka kod žena u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskoj ali i svijetu. Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga je od iznimne važnosti prevencija i rana dijagnoza, kada su mogućnosti za izlječenje jako velike. „Sve češće obolijevaju mlađe žene. Ta se dobna granica značajno snizila – 20% žena mlađe je od 50 godina. Zato se mi svake godine okupljamo u proljeće i jesen kako bismo obilježili važne datume i podignuli samosvijest žena o tome koliko je važno voditi brigu o sebi, ponajprije obavljati samopreglede, ali i preglede koji su preporučeni u sklopu kampanja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo”, rekla je dopredsjednica kluba Mammae, Ljubica Ranogajec. Zato je ponovljen poziv ženama da se odazovu na besplatnu mamografiju za koju one u dobi od 50 do 69 godina na kućnu adresu dobivaju kuvertu s pozivnim pismom. Imaju li bilo kakvo pitanje mogu nazvati besplatni broj telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 0800 200 158 od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

Danas je održana i aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ u kojoj redovito sudjeluju članice Mammae kluba Osijek koje, zajedno s drugim sugrađanima, hodanjem u prirodi i na svježem zraku održavaju i poboljšavaju svoje zdravstveno stanje, ali i smanjuju rizik od razvoja bolesti.

Prilog Luke Mitra u emisiji "Dobar dan"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.