Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan nestalih osoba u Vinkovcima: "Pozivamo Srbiju da otvori arhive"

30.08.2019.

18:36

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Pod sloganom „Gdje su naši najmiliji? Pomozite nam da ih pronađemo“ Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je u Vinkovcima. „U suradnji sa Srbijom ne bilježimo napredak i ona ostaje ključna za rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila“, rekao je ministar Tomo Medved.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je kako je za Hrvatsku pronalazak nestalih u Domovinskom ratu prvorazredno humanitarno pitanje te ponovio kako u tome izostaje suradnja Srbije.

U protekle tri godine pronađeni su odgovori o 108 sudbina, a Hrvatska traga za 1892 nestale osobe u Domovinskom ratu.

Na prigodnoj svečanosti u Gradskom kazalištu Joze Ivakića ministar Medved istaknuo je da Međunarodni dan nestalih osoba ponovno podsjeća na najdugotrajniju i najbolniju posljedicu Domovinskog rata, no istodobno i na 150 masovnih grobnica i više od 1.300 pojedinačnih grobnica u kojima je pronađeno i ekshumirano 5.165 žrtava, a završno identificirano 4.271 žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Ministar Medved najavio je da će nakon Zakona o hrvatskim braniteljima i Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu do kraja godine biti donesen i Zakon o civilnim žrtvama rata.

“Ono što moramo konstatirati i ovoga puta je izostanak suradnje Srbije u dostavljanju dokumenata, odnosno informacija o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih osoba. Mi znamo da službena tijela u Hrvatskoj posjeduju zapisnike i druge dokumente koji pokazuju gdje su posmrtni ostaci tijela koja su nakon ubojstava premještena iz primarnih u sekundarne grobnice. Koristimo svaku prigodu pozvati Srbiju na puni doprinos, na dostavu tih dokumenta kako bi smo pronašli nestale osobe”, rekao je ministar Medved te iz Vinkovaca poslao poruku svim institucijama i građanima da učine sve da pomognu kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i doznala istina o događajima iz Domovinskog rata.

"Pitanje nestalih osoba nije ograničeno samo na članove obitelji koji podnose najveći teret neznanja istine o sudbini njihovih nestalih članova. Štoviše, ono je pitanje domoljubne odgovornosti svakog pojedinca, ali i društva u cjelini" - naglasio je ministar Medved te  pozvao sve koji raspolažu informacijama o nestalim osobama da ih podijele s nadležnim tijelima.
Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je da članovi obitelji nestalih umiru, no, poručila je, “iako je nas sve manje, sve više je vas mladih domoljuba što ulijeva nadu roditeljima, braći, sestrama nestalih da će se istina o njihovim sudbinama doznati“.  

Alvir je istaknula da nestali trebaju identitet, grobno mjesto i svijeću, posebno naglasivši činjenicu da doneseni Zakon o nestalima promiče interese nestalih osoba i članova njihovih obitelji te je po prvi puta jasno definiran interes onih koji ne mogu govoriti.  U ime organizatora obilježavanja međunarodnog dana nestalih osoba pozdravne riječi uputila je i predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ Vinkovci Spomenka Kušić.

Program obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba započeo je polaganjem vijenaca i molitvom kod Spomen križa na Gradskom groblju. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatska majka” Vinkovci, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanici predsjednice Republike, Hrvatskog Sabora i Vlade RH Ante Deur, saborski zastupnik Mladen Karlić i ministar branitelja Tomo Medved, kao i izaslanstva Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vinkovaca, Grada Vukovara, Grada Zagreba i Hrvatskog crvenog križa.

Molitvu na groblju predvodio je mons. Tadija Pranjić koji je u crkvi sv. Euzebija i Poliona služio misu za sve poginule, ubijene, nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

U središtu grada postavljena je izložba fotografija nestalih osoba, a održana je i prezentacija aktivnosti u traženju nestalih osoba Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na štandu u vinkovačkoj pješačkoj zoni Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je aktivnosti i metodologiju rada koju provodi u terenskim izvidima i istraživanjima, probnim iskapanjima i ekshumacijama posmrtnih ostataka žrtava Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, u suradnji s drugim institucijama, posebno Ministarstvom obrane. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.