Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan općine Podgorač - Investicijama do proračuna od 30 milijuna kuna

13.02.2020.

14:31

Autor: Vedran Drabek

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Postavljanjem više od 80 kilometara vodovodnih cijevi, završena je prošle godine jedna od najvećih investicija u općini Podgorač. No projekt vrijedan oko 20 milijuna kuna samo je jedan u nizu koji očekuju tu malu općinu, četrdesetak kilometara jugozapadno od Osijeka, koja danas slavi svoj dan.

Općina Podgorač sastavljena je od 9 naselja: Bijela Loza, Budimci, Kelešinka, Kršinci, Ostrošinci, Podgorač, Poganovci, Razbojšte i Stipanovci. Na tom području od posebne državne skrbi živi oko 3 tisuće stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, no dovršetkom poslovne zone, nadaju se u općini, posla bi se moglo naći i u drugim gospodarskim granama. Općinski načelnik u četvrtom mandatu Goran Đanić ističe kako u ovoj godini uz izravan proračun od 5 do 6 milijuna kuna očekuje rebalans proračuna na čak 25 i 30 milijuna kuna zahvaljujući projektima prijavljenima županiji, ministarstvima te financiranima od strane Europske unije.
Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko – baranjske županije koji je danas bio u Podgoraču očekuje da će se u suradnji s Vladom pomoći privlačenju investicija u to područje. "Ono što je ideja župana Anušića je da se u narednom razdoblju u suradnji s Vladom privuku investitori koji će uz manja davanja moći pokrenuti projekte koji će zaposliti ljude i na ovom području. Preduvjet je i ono što sada radi općina ulažući u infrastrukturu." Dobra je vijest i da je u općini izgrađeno ili pred dovršetkom 70-tak kuća ugovorenih APN-ovim programom te da se uz daleko više iseljavanja osjeća i trend blagog povratka na ta područja. Turizam je gospodarska grana koja bi šumom i jezerima bogatom području mogla dati novi zamašnjak. "Ergela u Đakovu, jezero Borovik, buduće jezero Breznica, jezero Lapovac i jezero u Đurđenovcu mogla bi biti u budućnosti nova biciklistička ruta", oprimjerio je Đanić. Na svečanoj sjednici u Vatrogasnom domu okupio se veliki broj građana te predstavnika mjesta susjednih gradova i općina, a tom je prigodom pročitana i čestitka počasnog građanina Podgorača, bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.