Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan OŠ Augusta Šenoe: "Svijet je lopta šarena"

14.11.2017.

11:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječka Osnovna škola Augusta Šenoe slavi danas Dan škole, a tom je prigodom osmišljen edukativno-zabavni program "Svijet je lopta šarena". Slavljenike je posjetila naša Leteća ekipa .

"Škola je osnovana  1. rujna 1968. godine. Prvo je ime škole bilo OŠ Industrijska četvrt, zatim se zvala "Milan Tomljanović". Tek 1991. godine dobila je ime OŠ August Šenoa. Škola je dobila status Međunarodne eko-škole 2. travnja 2003. godine, a poslije, 2005. godine, dobila je i status Škole bez nasilja. U OŠ August Šenoa nastava se provodi u jednoj smjeni, a za učenike naše škole organizirali smo i produženi boravak.  Vrijeme provedeno u produženom boravku koristi se za pisanje domaće zadaće, ali i za igru i zabavu pod stručnim vodstvom učiteljice razredne nastave. Ručak za djecu u produženom boravku organiziran je u školskoj kuhinji u koju se hrana dovozi iz restorana te je posebno pripreman za učenike naše škole.  Djeca u produženom boravku mogu ostati do 16 sati. Škola ima uređeni edukativni park sa hrvatskim i latinskim nazivima drveća, a za njegovanje sportskih aktivnosti  imamo atletsku stazu, malonogometno i košarkaško igralište te odbojkaško igralište", kaže ravanatelj Ćosić.

"Posebnu pozornost posvetili smo uključenosti zajednice u školske akcije, pa su akcije uređenja školskog okoliša  redovite i sa velikim odazivom svih generacija. Osnovna škola August Šenoa sa međunarodnim statusom Eko škole ne bi bila to što jest bez njezinih 40 zaposlenika, te asistenta u nastavi i pripravnika koji se skrbe obrazuju i odgajaju gotovo tri stotine učenika. Konkurentnost škole povećava jedno smjenski rad, gradsko centralno grijanje i produženi boravak što je često razlog upisa djece u našu školu. Posebno nas obogaćuje novost od školske godine 2015 / 2016 kada smo poslali vježbaonica za studente Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Studenti u našoj školi prate nastavu naših učiteljica te samostalno održavaju nastavne sate. Cilj je osposobiti studente za primjenu stečenih teorijskih znanja u praksi, što će se ostvariti kroz suradnju naših učiteljica ,profesora metodike Fakulteta i studenata. U našem svakidašnjem radu želja nam je imati partnerski odnos sa roditeljima ne samo u obrazovanju i odgoju djece već i u svrhu poboljšanja kvalitete školovanja. To se pokazalo kao uspješan recept u zajedničkoj akciji bojanja školske ograde, koja je okupila velik broj sudionika. Takve akcije će se nastaviti skorašnjim uređenjem atletske staze i tribina uz sportske terene u školskom dvorištu jer želimo da osnovna škola August Šenoa bude škola života i škola za život, a njezini učenici odgovorni ljudi koji će svojim radom doprinijeti napretku kraja u kojem žive.Posebnu zahvalnost iskazujem svim sponzorima uz čiju smo pomoć popravili 70 metara žičane ograde uz Graditeljsko-geodetsku školu, obojili školsku ogradu i dijelove fasade, očistili i uredili školski okoliš, poboljšali ponudu školske kuhinje, poboljšali kvalitetu školskih prostorija i okoliša. Našu školu čine sve naše učiteljice i učitelji, stručne i tehničke službe te djeca i roditelji, učenici sadašnji i bivši jer upravo je ljepota i snaga škole u ljudima koji u njoj borave i generacijama koje su kroz nju prošle, a danas se vraćaju kao roditelji, ali i donatori ili volonteri na njezinom uređenju" čitamo na službenim stranicama Škole, u tekstu koji potpisuje ravnatelj Ćosić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.