Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan osječke Gradske četvrti Jug dva

30.05.2016.

07:15

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svoj dan danas slavi Gradska četvrt Jug dva. Višednevni program proslave završava danas polaganjem vijenaca u spomen na branitelje i građane poginule u Domovinskom ratu, svečanom sjednicom Vijeća gradske četvrti, nastupom "Lire" i vatrometom.

Na južnom dijelu grada Osijeka nastalo je montažno naselje kao privremeno stambeno obitavalište za one, koji su nakon velike poplave rijeke Drave 1965. godine, ostali bez svojih domova. No, to privremeno naselje počelo je rasti, građene su nove obiteljske kuće, pa čak i veći stambeni objekti, a samim time i broj stanovnika je rastao.

U proljeće 1967. godine uselili su se prvi stanari u dovršene zgrade novoga dijela Osijeka, takozvanog Juga dva. U prizemnici s 12 stanova te, u nekoliko dvodomki u Porečkoj ulici, svoj su dom našli radnici osječke Tvornice šećera i Kandita. Završetkom još 5 četverokatnica u Srijemskoj ulici i nekoliko dvodomki u Labinskoj, te je godine završen kompleks zgrada budućega velikoga naselja na krajnjem jugu Donjega grada, istočno od Tenjske ceste (današnje Ulice Josipa Reihla Kira). Kvaliteta življenja u tom dijelu grada znatnije se poboljšala od 1969. godine, kada je u cjelini izgrađena Opatijska ulica, te velik broj jednokatnica, dvokatnica i dvodomki u ostalim ulicama Juga dva.

Za područje novog južnog naselja, na terenima tadašnjeg vojnog vježbališta, napravljena je osnovna škola, koja je dobila naziv Osnovna škola "Peti rajon" po nazivu tadašnjeg naselja, ali samo privremeno. Na svečanom otvorenju 13. studenog 1968. godine, škola je dobila ime Osnovna škola "Grigor Vitez". Školska zgrada Osnovne škole "Tin Ujević" sagrađena je 1972. godine, a s radom počela u veljači 1973. godine.

Župa je osnovana 1. siječnja 1968. godine dekretom Biskupskog ordinarijata u Đakovu od 20. prosinca 1967. godine. Donji dio crkve blagoslovljen je 18.10.1981. godine od biskupa mons. Ćirila Kosa. Gradnja crkve počela je ujesen 1972. godine.
Južno jezero nalazi se uz samo naselje po kome je i dobilo ime. Jezera su nastala 60-tih godina prošlog stoljeća iskopom zemlje za proizvodnju cigle – stara ciglana. Uz pomoć Grada Osijeka, Mjesnog odbora, članova ŠRK Jug 2 i stanovnika Juga dva od 1994. godine, Južno jezero  od odlagališta smeća postaje omiljeno kupalište stanovnika Juga dva.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.