Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan osječkih branitelja

26.06.2019.

12:50

Autor: Željka Bačić

Dan osječkih                     branitelja

Dan osječkih branitelja

Foto: - / -

U sklopu Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade HV-a i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko- baranjske županije, organiziran je bogat program. Sadržaj je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare,

Predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka Darko Nađ pozvao građane na sudjelovanje, jer  je to obveza prema onima koji su dali živote za Hrvatsku i ovaj grad. Najavio je bogat program ovogodišnjeg obilježavanja obljetnice.  Podsjetimo, osječki branitelji slave svoj dan u spomen na 28. lipnja 1991., kada je osnovana 106. brigada Hrvatske vojske, kroz koju je tijekom obrane Osijeka prošlo 12 tisuća i 66 branitelja. Poginula su 174, a 852 su ranjena u obrani Osijeka. U četvrtak, 27. lipnja, u 9 sati iz Antunovca kreće Memorijalno trčanje "Crveni fićo" , a već u 10 sati bi sudinoci trebali stići do legendarnog fiće, kazao je  Damir Černić. Središnje obilježavanje je u petak. U 9 sati kreće svečani mimohod od Crvenoga fiće do Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode, a misa za poginule, nestale  i umrle hrvatske branitelje  i civile bit će služena u Kapucionskoj crkvi.  Projekcija filma "Glavu dole, ruke na leđa" na programu je u 19 sati u Kinu Urania, također u petak, a u subotu će biti održan 4. Međunarodni turnir u sjedećoj dobjci. Prema riječima Branka Peka, u ponedjeljak, 1. srpnja, bit će obilježena obljetnica blokade punktova UNPROFPR-a na Biljskoj cesti i u Nemetinu u organizaciji Zajednice povratnika Osječko- baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.