Hrvatski radio

Radio Osijek

12:13 / 26.06.2018.

Autor: Marija Petrinović

Dan osječkih branitelja: "Osijek-nepokoreni grad"

fotografije: HRT/mp i Damir Buljević

fotografije: HRT/mp i Damir Buljević

Foto: - / -

Gradski Odbor za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata u Osijeku najavio je središnji program obilježavanja Dana osječkih branitelja, 28.lipnja, koji će biti u znaku brojnih sportskih i kulturnih događaja.

Program obilježavanja predstavio je u Sobi vijećnika u osječkoj Gradskoj upravi predsjednik Odbora za branitelje iz Domovinskog rata Darko Nađ.

"Dan osječkih branitelja je 28.lipnja, na dan ustroja 106.brigade Hrvatske vojske" - podsjetio je Nađ, najavivši kako svečanost počinje u 8,30 ispred Doma Hrvatske vojske, gdje će organizatori sudionicima dodijeliti majice s natpisom "Osijek - nepokoreni grad".

Svečani mimohod počet će u 9 sati, a sudionici će osječkim ulicama proći do Trga slobode gdje će položiti cvijeće i zapaliti svijeće kod spomen-biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te spomenika braniteljima i civilima stradalim u velikosrpskoj agresiji. Sveta misa zadušnica počet će u 10 sati u osječkoj Kapucinskoj crkvi, s početkom u 11 sati program se nastavlja u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. 

 Predsjednik osječke županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Damir Buljević najavio je održvanje tribine "Aktualni braniteljski sat". Odgovarajući na pitanja, među ostalim je  istaknuo kako je s područja Osječko-baranjske županije koja je, uz Vukovarsko-srijemsku, među najpogođenijima velikosrpskom agresijom, do sada zahtjeve za ostvarenjem statusa ratnog vojnog invalida podnijelo oko tisuću i pol hrvatskih branitelja.

Dan ranije, na dan 'Crvenog fiće' 27.lipnja očekujemo da će na tradicionalnu utrku od Tenje do Osijeka doći 25-30 sudionika iz cijele Hrvatske - veterana i dragovoljaca - rekao je predsjednik Maraton kluba "Hrvatski sokol" Osijek Damir Černić, uputivši poziv zainteresiranima, posebno mladima, neka se priključe tradicionalnoj utrci dugoj sedam kilometara. Start je kod spomenika braniteljima i civilima ubijenim u Domovinskom ratu u Tenji 27.lipnja u 9 sati, a polazak je organiziran ispred instalacije osječkog Crvenog fiće u Vukovarskoj ulici, pola sata prije utrke. Planirani dolazak trkača na cilj kod Fiće je u 10 sati.

U sklopu obilježavanja u petak, 29.lipnja održat će se boćarski turnir Hrvatski dragovoljac na boćalištu u Industrijskoj četvrti s početkom u 17 sati.

U subotu, 30.lipnja, kulturno-umjetnički program i obiteljsko druženje održat će se s početkom u 10 sati na lijevoj obali Drave. Uz taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske, te predstavljanje policijske opreme i naoružanja građanima će se predstaviti i djelatnici Crvenog križa i Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Uz besplatan zajednički ručak i okrepu za sve posjetitelje najavljen je Sajam braniteljskih zadruga i nastup Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.