Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan oslobođenja grada Osijeka od fašističke okupacije

14.04.2017.

13:26

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji osječke Udruge antifašističkih boraca i antifašista, polaganjem vijenaca u Perivoju kralja Tomislava obilježena je obljetnica oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije, 14. travnja 1945.

Uz pripadnike Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijeka i drugih slavonskih gradova, na spomen kosturnicu vijence su položila izaslanstvo Grada Osijeka predvođeno zamjenikom gradonačelnika Denisom Ambrušem i Osječko-baranjske županije koje je predvodio predsjednik Skupštine Antun Kapraljević. Počast su odali i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Židovske općine Osijek, Vijeća srpske nacionalne manjine i političkih stranaka.
Prisjećajući se dana u kojima je Osijek oslobođen, sudionik NOB-a Jovan Nišević rekao je kako za sam grad borbe nisu vođene, nego na prilazima gdje je bilo znatnih gubitaka – u Osječkoj brigadi bilo je 58 poginulih, a u Osmoj vojvođanskoj 82 poginula borca.
U rano jutro 14. travnja 1945. godine partizanske jedinice, napredujući iz smjera Josipovca i Sarvaša, oslobodile su grad Osijek od četverogodišnje fašističke okupacije. Prve jedinice koje su ušle u grad bile su Osječka brigada u sastavu 51. divizije Jugoslavenske armije i 8. brigada 36. divizije JA. Oslobođenje Osijeka označilo je kraj fašističkog terora koji je započeo u travnju 1941. kada je razorena sinagoga u današnjoj Županijskoj ulici, a koji se nastavio ubojstvima i deportacijama u logore smrti NDH i Trećeg Reicha najvećeg broja osječkih Židova i Srba, ali i likvidacijom hrvatskog stanovništva u odmazdama ili zbog otpora tadašnjem zločinačkom režimu koji je Europu pretvorio u masovno gubilište.
Spomenik žrtvama fašizma u Perivoju kralja Tomislava srušen je u jesen 1991. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.