Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan osnivanja 106. brigade Zbora narodne garde

28.06.2020.

12:34

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

U Osijeku je obilježen Dan osnivanja 106. brigade Zbora narodne garde, Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskih dragovoljaca. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika stradalnicima Domovinskog rata u središtu Osijeka, a Južna obilaznica grada dobila j naziv "Obilaznica 106. brigade

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika stradalnicima Domovinskog rata u središtu Osijeka. Južna obilaznica grada Osijeka, duga 23 kilometra, od sada nosi naziv 106. brigade u spomen na 175 tragično preminulih, 850 ranjenih i sve druge branitelje legendarne osječke brigade u Domovinskom ratu. Osim što su držali crtu bojišnice dugu gotovo 20 km od Josipovca do Klise i branili Osijek, djelovali su i na drugim ratištima - istaknuo je, među ostalim, predsjednik Udruge 106. brigade Ivan Bekavac: "Imao sam čast biti voditelj i stvaratelj ovog cijelog projekta koji je trajao gotovo 3 godine. Iznimno mi je drago što su otvaranju nazočne dvije osobe koje predstavljaju 106. brigadu i našu današnjicu, a koji su poveznica 1991. i 2020. godine. To su Kristina Lovković kći branitelja Franje Lovkovića koji je hrabro poginuo u obrani Hrvatske 20. studenog 1991. godine i predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Oto Farkaš", rekao je Bekavac i dodao kako je otkrivanje ove ploče dokaz da se Domovinski rat nije zaboravio."

Osječka je južna obilaznica u ratu bila crta bojišnice i ključ obrane grada na Dravi, duga je 23 kilometra i njome dnevno prođe oko 15 tisuća vozila. Kristina Lovković kći branitelja Franje Lovkovića istaknula je značenje današnjeg dana: "Osobno smatram da je preimenovanje Južne obilaznice grada Osijeka u "Obilaznicu 106. brigade Zbora narodne garde" velika stvar za koju se dugo borilo. Time se odaje počast i poginulima i živim braniteljima, a prvenstveno živima da kad budu prolazili obilaznicom da se mogu prisjetiti što se sve događalo ovdje. Ali i pogledati prema naprijed na uspjeh koji su postigli u obrani Osijeka."

U povodu Dana osječkih branitelja i Dana osnivanja 106. brigade Zbora narodne garde održan je i svečani program polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, te kod spomenika dr. Franji Tuđmanu. U Kapucinskoj crkvi služena je sveta misa, a na Filipovici održan malonogometni turnir. U 14 sati kod Crvenog fiće okupit će se biciklisti biciklističkog maratona Virovitica - Osijek. Predsjednik županijske koordinacije proisteklih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Antun Blažević napomenuo je kako se polaganjem vijenaca prisjećaju dana ponosa i slave: "To su dani kada su svi zajedno stali u obranu Hrvatske. Vojska je s hrvatskom policijom i hrvatskom specijalnom policijom obranila ovaj grad. Čovjek koji je tada uzeo pušku u svoje ruke nije razmišljao da je nasuprot nas stajao puno jači neprijatelj, bio je spreman poginuti za svoju Domovinu. Tu nije bilo puno kalkuliranja, tada je svatko bio svjestan da može poginuti i upravo smo zato ponosni što smo branili, obranili i na kraju oslobodili ovu našu zemlju", rekao je Blažević i napomenuo kako je siguran da i danas ima ljudi koji bi bili spremni na isto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.