Hrvatski radio

Radio Osijek

"Dan plavog irisa": Odazovite se na preventivne preglede!

27.05.2023.

12:32

Autor: HRT / Radio Osijek

"Dan plavog irisa" u Osijeku

"Dan plavog irisa" u Osijeku

Foto: HRT / Radio Osijek

„Dan plavog irisa” obilježava se posljednje subote u svibnju radi potpore udrugama osoba sa stomom. Cilj mu je povećati svijest o raku debelog crijeva i povećati odaziv građana na testiranje u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja te vrste raka. Obilježavanje u Osijeku organizirano je na glavnom trgu. Uz podjelu informativnih materijala, stručnjaci su savjetovali građane o toj bolesti i važnosti njezina ranog otkrivanja. 

„Rak debeloga crijeva veliki je javnozdravstveni problem ne samo u nas nego u cijelom svijetu u kojem je 2020. godine registrirano oko 2 milijuna novooboljelih osoba i gotovo milijun umrlih od te bolesti. Nažalost, Hrvatska ima nezavidnu statistiku jer smo po učestalosti novootkrivenih deseti u svijetu, a treći smo po smrtnosti. U Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskoj karcinom debelog crijeva drugi je po učestalosti kod muškaraca, odmah iza raka prostate, a kod žena iza raka dojke. U Hrvatskoj je 2020. registrirano 3.389 novooboljelih, a u našoj županiji 232 osobe. Od te je bolesti 2021. umrlo 2.117 osoba u Hrvatskoj i 142 u Osječko-baranjskoj županiji. Nažalost, odziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva nije zadovoljavajući. Provodi se šesnaestu godinu i odziv se vrti oko 20%, što znači da se samo petina osoba odazove na poziv”, rekla je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Osječko-baranjsku županiju, doktorica Senka Samardžić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

Nacionalnim su programom obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života koje se pozivaju svake dvije godine. Svi koji pošalju potpisan i ispunjen formular pristanka dobit će na kućnu adresu testove za nevidljivo krvarenje u stolici s detaljnim uputama o načinu testiranja. Ako se rak debelog crijeva otkrije u ranoj fazi, petogodišnje preživljenje iznosi oko 90 posto. „Ljudi idite na preventivne preglede! Osjećate li da nešto nije u redu, idite ako vas i ne zovu, budite dosadni liječnicima! Moje su iskustva s našim zdravstvenim sustavom samo pozitivna, a posebno pohvaljujem sve liječnike i medicinske sestre na osječkoj Kirurgiji jer to što oni čine nitko od nas ne zna dok ne završi tamo”, rekla nam je Osječanka Ivka Šakić iz udruge koje okuplja osobe sa stomom.

„Dan plavog irisa” u Osijeku je obilježen u organizaciji županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Kliničkog bolničkog centra Osijek, Gradske lige protiv raka i Invalidskog društva ILCO Osijek.


Galerija
Senka Samardžić, Foto: HRT/Radio Osijek
Ivka Šakić, Foto: HRT/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.