Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja

02.08.2016.

14:22

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U petak, 5 kolovoza, u Republici Hrvatskoj se obilježavaju Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja. U Osijeku se taj dan, u kojemu je prije 21 godinu Hrvatska vojska oslobodila Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, obilježava dvodnevnim programom.

Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježava se u petak 5. kolovoza, a u Republici Hrvatskoj je državni praznik i neradni dan, podsjetio je zamjenik Osječko - baranjskoga župana Dragan Vulin: "Taj je dan ostvarena jedna od najvećih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, koja je stvorila preduvjete za mirnu reintegraciju cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske."

Program obilježavanja u Osijeku će početi dan ranije, u četvrtak u večernjim satima, kada će povorka građana predvođena predstavnicima Županije, Grada, Braniteljskih udruga i Hrvatskog sokola sa upaljenim bakljama krenuti u 21 sat, rekao je zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš: "Polazak je ispred Secesijskog zdenca, nakon toga Promenadom do Lučkog prilaza, zatim Kapucinskom ulicom pa kroz prolaz Julija Benešića do spomenika doktoru Franji Tuđmanu. Zatim se krećemo prema Ulici Republike gdje će baklje u obliku križa položiti ispred Spomen obilježja stradalnicima Domovinskog rata", rekao je Ambruš.

Kako bi taj dan bio obilježen na što primjereniji način, u ime Koordinacije braniteljskih udruga sugrađane je pozvao Ante Blažević: "Pozivam sve udruge, njihove članove i sve građane da se priključe programu obilježavanja i na takav način naprave sinergiju, budući da je to jedan od najsvetijih dana u hrvatskoj povijesti", rekao je Blažević i dodao kako će se druženje s građanima i športske aktivnosti na prostoru streljane Pampas održati u petak, 5. kolovoza, u prijepodnevnim satima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.