Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježen i u Vukovaru

05.08.2022.

11:49

Autor: HRT Radio Osijek/Hina

Dan pobjede Vukovar

Dan pobjede Vukovar

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / HRT Radio Osijek

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, kao i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije «Oluja», na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata u Vukovaru položeni je vijenac i upaljene svijeće, svim žrtvama koji su dali svoje živote za Domovinu.

Zajednički vijenac je položilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koju je predvodio predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković uz nazočnost vijećnika Županijske skupštine, pročelnika Upravnih odjela i Službi, ravnatelja i direktora županijskih poduzeća i ustanova, te članova Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije. Sudjelovali su i predstavnici Policijske uprave Vukovarsko-srijemske: voditelj OKC Miro Bradić i pomoćnik načelnika PP Vukovar Dalibor Pavlović, kao i Oružanih snaga RH koju je predvodio zapovjednik inženjerijske bojne u Vukovaru bojnik Antun Tokić.

Nakon polaganja vijenca molitvu na groblju predvodio je fra Ivica Jagodić, dekan Vukovarskog dekanata i župnik, a u crkvi Sv. Filipa i Jakova služena je misa za Domovinu.

Tom prigodom je predsjednik Skupštine Milinković, čestitajući svima stanovnicima naše županije današnji dan, izrazio zahvalu svima koji su dali doprinos u Domovinskom ratu, a posebno hrvatskim braniteljima.

"Danas slavimo i vojno-redarstvenu operaciju Oluju, jer to je bila operacija svih operacija, kako još zovu i majka svih bitaka, kojom je oslobođena 1/5 naše Domovine. Pokazali smo snagu i moć hrvatske vojske jer na taj način uspostavljeni su uvjeti za povratak stanovnika na okupirano područje i stekli su se uvjeti za mirnu reintegraciju te povratak stanovnika na području Vukovarsko-srijemske županije", izjavio je Milinković.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac podsjetio je kako se u Hrvatskoj još uvijek traži velik broj nestalih osoba, od kojih više od 300 na području Vukovara te je pozvao građane koji imaju informacije o nestalima da ih kažu i na taj način pomognu obiteljima nestalih da doznaju istinu o svojim najmilijima.

Predsjednik županijskog Savjeta za branitelje Ivica Nikolić, čestitajući svima a posebno hrvatskim braniteljima, naveo je kako je tijekom trajanja VRO "Oluja", dio branitelja branio Hrvatsku, čuvajući granicu na istoku zemlje: "Kao pripadnici 5. Gardijske brigade HV bili smo pripravni tijekom Oluje, u slučaju potrebe da branimo istočnu granicu Hrvatske. Kada je vojska oslobodila Knin osjećali smo neizmjernu sreću jer smatrali smo da je blizu završetak rata, a time i patnja hrvatskog naroda".

Predsjednica Udruge "Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" Svjetlana Dželalija Kovačić naglasila je kako su uz branitelje i braniteljice dale svoj obol u Domovinskom ratu.

"Danas slavimo Oluju i oslobodjenje hrvatskog teritorija i sjećamo se onih koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Mnogi su bili u nevjerici kada se dogodila Oluja, jer napokon smo imali dio Hrvatske koji je bio okupiran i oslobođen. Meni je srce bilo sretno ali nije bilo puno jer je moj Vukovar još bio pod okupacijom. Očekivali smo još jednu vojnu operaciju, ali prevladao je razum te smo mirnom reintegracijom oslobodili istok Hrvatske i danas imamo našu Domovinu", rekla je Dželalija Kovačić.

Galerija
Dan pobjede, Foto: Vukovarsko-srijemska županija/HRT Radio Osijek
Dan pobjede u Vukovaru, Foto: Vukovarsko-srijemska županija/HRT Radio OsijekDan pobjede Vukovar, Foto: Vukovarsko-srijemska županija/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.