Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

08.05.2020.

13:16

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava položio je vijenac i zapalio svijeću kod Križa na ušću Vuke u Dunav uoči Dana pobjede na fašizmom i Dana Europe, 9. svibnja .

"Obilježavano obljetnicu kada je nacistička Njemačka, 9. svibnja 1945. godine, potpisala kapitulaciju. Tada se Europa oslobodila jednog velikog zla zbog kojega je trpio cijeli svijet, a najviše Europa. Na taj dan komemoriramo s ciljem da osudimo takav režim, ali i da se prisjetimo svih nevino stradalih. Ujedno je to i Dan Europe jer je 9. svibnja 1950. donesena deklaracija kojim se propagira ujedinjenje europskih naroda. Njezin je jedan od inicijatora, zagovornika te kreatora Robert Schuman", istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.  Datum izlaganja Schumanove deklaracije smatra se danom rođenja Europske unije, a Robert Schuman kasnije je postao i prvi predsjednik Europskog parlamenta.

Penava je dodao i kako se na žalost nakon II. svjetskog rata zapadni dio Europe razvijao, dok je istočni dio upao iz jednog u drugi totalitarni režim. "Taj je drugi režim bio itekako brutalan i sprječavao je ljudske slobode. Ubijao je i zatvarao zbog vjere, zbog krivih misli koje su bile u suprotnosti s režimom. To su zapravo dva naličja istog zla. Konačno krajem osamdesetih i početkom devedesetih dočekujemo u Europi pad komunizma, pad Berlinskog zida kao simbola pada tog totalitarnog režima te se konačno otvara put ka ujedinjenju na europskom kontinentu. Tek će tada zaživjeti slobodna Europa u punom smislu te riječi - slobodnom protoku ljudi, misli i ideja. Konačno, tada za narode i nacije istočnog dijela Europe zaživljuje ideja slobode, demokracije, ravnopravnosti i jednakosti. Zbog toga treba obilježiti i naglasiti te dvije obljetnice".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.