Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan polja pivarskoga ječma u Novoj Gradiški

24.05.2018.

13:56

Autor: Mirta Milas

foto:HRT/M.Milas

foto:HRT/M.Milas

Foto: - / -

"U samom smo vrhu proizvodnje pivarskoga ječma u Europi i imamo postotak prve klase zrna iznad 90 posto. Naši su proizvođači disciplinirani, slušaju savjete struke i proizvode visokokvalitetnu sirovinu za pivarski slad", rekao je Ivan Ivković iz Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa Nova Gradiška.

Slavonija Slad najveća je tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi preradom pivarskoga ječma u slad, a PP kooperacija Nova Gradiška sirovinski im je dobavljač i organizira proizvodnju na 12 000 ha diljem cijele Hrvatske-od Istre preko Međimurja do Slavonije. Hrvatska je mala država, ali ima dosta različitih tipova tala. Najbolja je proizvodnja većine ratarskih kultura je na istoku Slavonije i u Baranji, ali postoje i vrlo kvalitetni proizvođači u Međimurju, u okolici Čakovca, kao i u Istri koji plasiraju vrlo kvalitetan ječam s vrhunskim prinosima. Najstabilnija proizvodnja s najvećim brojem hekara je u Osječko-baranjskoj županiji. "Ozimi su ječmovi posijani u otimalnim rokovima i u vrlo s dobroj formi dočekali zimu za razliku od jarih ječmova koji ove godine nisu posijani u optimalnim rokovima zbog snijega i velikih oborina u veljači i ožujku. Proizvođači su sjetvu ipak odradili u prvoj dekadi travnja, no prinosi neće biti vrhunski, dok se vrhunska kvaliteta očekuje. Ozimi su ječmovi u dobroj formi, sklopovi su korektni  i zimu su preživjeli bez posljedica. Pravodobno su odrađene prihrane, zaštita fungicidima i herbicidima te su spriječene pojave bolesti koje bi kasnije značajno utjecale na kvalitetu, krupnoću zrna i na samu cijenu proizvoda. Našim je proizvođačima u cilju proizvesti ječam vrhunskih karakteristika kako bi postignuli visoku cijenu. I u novogradiškom  području bilježimo sušnu godinu s manjkom kiše, što svakako utječe na nalijevanje zrna, no kako su to ječmovi s izrazito jakim sortnim karakteristikama i otporni su, to se u žetvi neće toliko osjetiti. Žetva će nam krenuti iz Tovarnika, prošle je godine krenula 9., a pretprošle 8. lipnja. Mislili smo da će ovogodišnja žetva krenuti oko 15. lipnja zbog izrazito produženoga trajanja zime, no biljke su "preskočile" jednu fazu i dozrijevat će u optimalnim, ranim rokovima. Pretpostavlja se da če ovogodišnja žetva krenuti za dva do dva i pol tjedna. Otkupna cijena još nije poznata, rano je za kalkulacije dok veliki otkupljivači ne dogovore cijene, a ovisimo i o europskim burzama. Ipak očekuje se dobra cijena, čak nešto i veća od temeljne prošlogodišnje cijene od 1,05 po kilogramu, tako da proizvođači koji proizvedu ječam dobrih karakteristika mogu, nadam se, računati na cijenu od 1,30 /kg", rekao Ivković. Ječam u pivarskoj klasi mora sadržavati od 9-11,5 posto proteina te zrno krupnoće od 2,5 mm za 1. klasu.   

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.