Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan polja pšenice i ječma u Osijeku

06.06.2018.

12:32

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Iako su stručnjaci i ratari procjenjivali kako će žetva ječma početi oko 10. lipnja, ta se žitarica žanje već nekoliko dana. I žetva pšenice trebala bi početi ranije nego proteklih godina, oko 20 lipnja. Čulo se to na tradicionalnoj manifestaciji Poljoprivrednog instituta.

"Sjetimo se kako je ova godina počela: prije same sjetve u rujnu bilo je kišovito, prvi je dio listopada bio sušan, a u drugom je njegovu dijelu bilo oborina. Studeni je bio sušniji s višim temperaturama, a prosinac i siječanj topli i ekstremno topli s umjerenim količinama oborina. U veljači i ožujku bilo je nešto hladnije od višegodišnjeg prosjeka te vrlo kišovito, a u travnju i svibnju sušno i ekstremno sušno s visokim temperaturama. Poljoprivredni institut u takvim uvjetima stvara nove sorte pšenice. Proces priznavanja nove sorte je dug te od trenutka kreiranja oplemenjivačkog programa do izlaska nove sorte na tržište prođe i po deset godina.  U tih se deset godina svašta događa: tu su i te ekstremne prilike što se tiče viših i nižih temperatura, većih i manjih količina oborina, različitih napada bolesti i štetnika. Mi odaberemo onaj materijal koji se pokaže boljim, otpornijim, da ne poliježe i kad on prođe selekciju te komiijske pokuse na više lokacija, kroz više godina, svakako da možemo očekivati i dobre rezultate od novopriznatih sorti", rekao je  predstojnik Odjela za genetiku i oplemenjivanje strnih žitarica Georg Drezner. Dodaje kako je teško predvidjeti kakva će biti godina i vremenske prilike te navodi primjer Čepina u kojem je noćas pala 21 l kiše, a u Južnom predgrađu nije je bilo. Svakako napominje i kako poljoprivrednici moraju koristiti struku i slušati savjete te provoditi agrotehničke mjere-dobru i pravodobnu gnojidbu i zaštitu od korova te bolesti i štetnika. Ako su neke sorte manje otporne na polijeganje valja koristiti i regulatore rasta i redovito u polju pregledavati svoje usjeve te po potrebi, intervenirati na vrijeme. Na taj se način mogu postići dobri rezultati. 

U velikoj je mjeri stanje usjeva u Slavoniji zadovoljavajuće te će biti i prinosa preko 10 t/ha, ali i onih oko 5 t, ako se ne dogode elementarne nepogode širih razmjera. Također i vrlo visoke temperature u kontinuitetu od nekoliko dana mogu uzrokovati raniji prekid vegetacije te uzročno sitnije zrno. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj pod pšenicom oko 130 000 hektara, što je u odnosu na lani povećanje od oko 40 000 ha. 

Žetva ječma počela je prerano. Visoke su temperature, preko 30 stupnjeva skratile njegovu vegetaciju pa ni urodi zrna nisu na prošlogodišnjoj razini, no ima i proizvođača koji su postignuli prinos i iznad 8 t/ha. U prosjeku, on će  biti od 6-8 t/ha, smatra Alojzije Lalić s Poljoprivrednog instituta.

Ratar iz Piškorevaca Mato Brlošić ne sjeća se ranije žetve ječma, nego ove godine. Nije je kaže bilo ni onda kad se ječam još ručno kosio. "Pšenice izgledaju dobro, no proteklih su osam dana počele naglo zrijati, a vrijeme će ubrzo pokazati jesu li završile s nalijevanjem zrna".

Službeno, otkupljivači još nisu ponudili cijenu za pšenicu, no ratari računaju da će ona biti iznad kune po kilogramu te će, smatraju, rasti kad žetva bude počela. Hrvatska će prozvesti dovoljno pšenice za domaće potrebe te će se određena količina i izvesti. Na primjenu Kodeksa o otkupu žitarica koji je prije nekoliko godina izazvao nezadovoljstvo, poljoprivrednici su se naviknuli, no Brlošić smatra da Talijani, koji će dijelom otkupiti hrvatsku pšenicu ne vode previše računa o postotku bjelančevina. Dodao je kako je praksa pokazala da im je prihvatljiva i ona pšenica s 11 posto proteina.        

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.