Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan polja šećerne repe županjske Sladorane

10.09.2018.

16:42

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Na svjetskom tržištu šećera je kaos, proizvodnja je veća od potrošnje, što uzrokuje pad cijena. Zbog toga su županjska Sladorana i Tvornica šećera Viro prošle godine smanjile proizvodnju za čak 25 posto. Ni vremenske prilike repi nisu bile naklonjene, no prinosi bi ipak trebali biti prosječni.

Sve je više proizvođača koji asu demotivirani otkupnom cijenom i najavljuju smanjenje površina pod tom kulturom. Bile su to i neka od tema na tradicionalnom Danu polja šećerne repe na kojem je bio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Unatoč trenutačnim okolnostima predsjednik Uprave županjske Sladorane i Tvornice šećera Viro Željko Zadro drži da ima razloga za optimizam:"Proizvođači šećerne repe dobili su novac za repu, radnicima je isplaćena plaća, dobavljačima su plaćeni svi računi, mi smo živi još uvijek, dakle jedna je to od izuzetno teških godina, ali smo ju preživjeli. Spremni smo za početak nove godine i nadamo se da će biti bolje". Nadali su se i proizvođači, pogotovo nakon ukidanja kvota za šećer,  1. listopada prošle godine. Očekivali su i veću otkupnu cijenu, nego što je ova današnja od 230 kn po toni. Uz ulaganja od 12 tisuća kuna po hektaru zarada je sve manja, rekao je Vlado Bekavac  iz Starih Jankovaca: "S obzirom da je i prošle godine smanjen i dodatni poticaj za repu, uz otkupnu cijenu od 230,00 kn/t  ne znam kako ćemo dalje. Ove godine sam zasijao repu, no mislim da ću iduće godine smanjiti površine pod tom kulturom." No izazovi na koje nailaze naši proizvođači šećerne repe,  mogu biti i prednost, smatra ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić   dodajući kako je šećer jedan od naših najjačih izvoznih aduta: "Možemo biti konkurentni, možemo se snaći na otvorenom tržištu. Hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ove su godine imali i poseban program poticaja kroz Program ruralnog razvoja za proizvođače šećerne repe. Odobrili smo sve projekte u iznosu od 77 milijuna kuna za nabavu opreme".

Zalihe šećera na svjetskom tržištu od 10 milijuna tona snižavaju njegovu cijenu a oporavak se, prognoziraju u sladorani, očekuje tek u svibnju iduće godine. Unatoč tomu nadaju se da se proizvodne površine neće dalje smanjivati. Kampanja šećerne repe u županjskoj će Sladorani početi za tjedan dana, a Tvornici šećera Viro krajem ovog mjeseca. U Upravi kažu kako u te dvije tvornice očekuju proizvodnju od oko 9 milijuna tona šećera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.