Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan polja strnih žitarica BC instituta u Lovasu

06.06.2023.

16:55

Autor: Radio Osijek

Ususret žetvi ječma i pšenice

Ususret žetvi ječma i pšenice

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Struka i znanost i ovaj su put potvrdili kako se i u teškoj proizvodnoj godini može postići dobar rezultat. S druge pak strane, okupljeni poljoprivrednici godinu su ocijenili iznimno zahtjevnom - nikad više padalina koje su uzrokovale i pojačan napad bolesti i štetnika, a tržišna cijena daleko je ispod zadovoljavajuće.

Voditelj Zavoda za strne žitarice u BC institutu Marko Maričević ponovio je kako univerzalna pravila u proizvodnji više ne postoje. Posljedice klimatskih promjena očigledne su pa je jedna godina sušna, a druga ekstremno kišna. "Tako je recimo ove godine zbog ovih vremenskih uvjeta i mnogo oborina trebalo pripaziti na pojavu biljnih bolesti. Kako kažu - da bismo kontrolirali korove, moramo znati koje smo površine posijali, a da bismo kontrolirali bolesti moramo pratiti vrijeme". Sjemena smo imali dovoljno i njegova je cijena rasla, no vrlo blago u odnosu na sve ostale troškove- energije i goriva primjerice. Trenutačna otkupna cijena pšenice niska je i ne pokriva ni troškove proizvodnje, ipak dijalog s otkupljivačima je nužan: " Bez dijaloga s otkupljivačima nema ničega. Ne može otkupljivač izaći s cijenom od jedne kune/kilogramu, a proizvođač očekuje kunu i pol. To se može dogoditi, ali to nije normalno. Onaj tko otkupljuje ima karte u svojim rukama, taj diktira igru, no to nije način da bi sustav funkcionirao. Smatra to Kristijan Puškarić, direktor Sektora sjemenarstva u BC institutu. A kako dišu ratari? Josip Knežević iz Gradišta kaže kako je godina bila vrlo izazovna - rano su se pojavile bolesti, vremenske prilike bile su katastrofalne, a dodatna su tretiranja još poskupjela proizvodnju. "Cijena od 2,00 - 2,20 kune bila bi u redu". No neće ići, barem ne u vrijeme žetve pa je ponovno vrlo važno pitanje prodati pšenicu odmah nakon žetve ili čekati? Stjepan Kolarević iz Ilače koji ima 145 hektara pod ratarskim kulturama kaže: Zavisi od obaveza koje budem morao podmiriti. Ječam prodajem odmah, a s pšenicom ću pričekati, ne budem li je prisiljen prodati". A prije otkupne cijene valja dočekati žetvu prvo ječma pa pšenice. Ove će godine kasniti oko 2 tjedna. Ne bude li daljnjih vremenskih nepogoda, ove se godine u Slavoniji očekuju prosječni prinosi od 7 do 8 tona po hektaru, naravno na njivama na kojima su sve agrotehničke mjere obavljene na vrijeme.

 

Galerija
Ususret žetvi ječma i pšenice, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Ususret žetvi pšenice i ječma, Foto: M.Milas/Radio OsijekUsusret žetvi ječma i pšenice, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.