Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan polja strnih žitarica na osječkom Poljoprivrednom institutu

07.06.2023.

13:37

Autor: Radio Osijek

Žetva

Žetva

Foto: Mirta Milas / Radio Osijek

U organizaciji Poljoprivrednog instituta održana je tradicionalna manifestacija - Dan polja pšenice i ječma. Čulo se kako je ova proizvodna godina bila zahtjevna, a česte i obilne kiše tijekom svibnja te početkom lipnja mogle bi imati negativne posljedice na prinos zrna pšenice. Stručnjaci, znanstvenici i ratari procjenjuju kako će žetva ove godine kasniti te će biti obavljena u prvoj dekadi srpnja. Zbog vremenskih će uvjeta solidni prinosi biti rijetkost, a kakvi god oni bili, neće nadomjestiti velika ulaganja, rekao je ratar te član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.


Godina je bila teška i za oplemenjivače i za sjemenare, podsjetio je ravnatelj Poljoprivrednog instituta Zvonimir Zdunić. "Svjedoci smo sve većih vremenskih ekscesa koji se u konačnici očituju i u promjeni klimatskih prilika. Te promjene stvaraju određeni pritisak na oplemenjivače da stvaraju ranozreliji sortiment od postojećeg, a da pri tom ne gubi na kvaliteti i visini prinosa. To je pomalo kontradiktorno, međutim kvalitetnim genetskim rekombinacijama u samom križanju, na polju, može se doći do takvog sortimenta i radimo to vrlo uspješno". Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede rekla je kako je nakon svih kriza s kojima se suočila hrvatska poljoprivreda kao što su rast cijena energenata i mineralnih gnojiva, došlo i do ekstremnih klimatskih uvjeta te su poplave u svibnju napravile velike štete u poljoprivredi. "Ministarstvo je već napravilo program pomoći kojim će pokušati nadoknaditi štetu poljoprivrednicima. Važnost ovog Dana polja strnih žitarica je velika kako bi se još jednom istaknula kvaliteta i dostatnost domaćeg sjemena žitarica s kojim možemo konkurirati na europskom i svjetskom tržištu". Ratar i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić istaknuo je kako je u ovoj čudnoj godini palo više kiše nego u posljednjih desetak godina. "To nam stvara velike probleme, kako na krajnjem istoku, tako i na zapadu. Imali smo značajnih problema u posljednjih mjesec dana s bolestima. Hrđa se ponovno pojavila. Išlo se i četiri puta u tretmane i kod svih onih koji su napravili zaštitu na vrijeme, pšenica bolje izgleda. Ne možemo očekivati velike prinose, no nadamo se da će zrno imati dobru kvalitetu  i da neće doći do nekih velikih problema zbog ovih obilnih kiša. Financijski će rezultat ove godine izostati, jer ni oni koji će imati rekordne prinose, neće biti u plusu. Izračuni Hrvatske poljoprivredne komore na bazi prinosa od 6 i pol tona iznosi 280 eura. S obzirom da se pšenica trenutačno trži po 150 do 160 eura. Gubimo po toni preko 100 eura. Mislim da nikad nismo imali ovakvu situaciju i svi će poslovati s debelim minusima. Svjesni smo da je problem ukrajinska pšenica. Zatražili smo pomoć i u Ministarstvu poljoprivrede i očekujemo rješenja".                

Galerija
Dan polja strnih žitarica, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Dan polja strnih žitarica, Foto: M.Milas/Radio OsijekDan polja strnih žitarica, Krunoslav Zmaić i Zvonimir Zdunić , Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.