Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan polja strnih žitarica u Lovasu

04.06.2020.

14:12

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Ječam i pšenica u dobroj su kondiciji i njihova se žetva očekuje polovicom lipnja, odnosno početkom srpnja. Procjenjuje se kako otkupna cijena pšenice ni ove godine neće iznenaditi te će se, u ovisnosti o klasama, kretati od 1,05 do 1,15 kuna po kilogramu, rečeno je na Danu polja BC instituta.

"Korona nije utjecala na naše poslovanje, iako smo na vrhuncu prodajne sezone, kada su granice bile zatvorene bili dosta zabrinuti", istaknuo je predsjednik Uprave BC instituta Ivica Ikić. "Normalizacijom odvijanja transporta, kako unutar Hrvatske, tako i prema inozemstvu sve se vratilo gotovo u normalu. U konačnici smo jako zadovoljni, s tim da smo, pridržavajući se epidemioloških mjera, radili u smjenama trudeći se zaštititi djelatnike i njihovo zdravlje. Njihovim zalaganjem i dobrom organizacijskom proljetna je sezona završila zadovoljavajuće i u prodajnom i u proizvodnom smislu. Zasnovali smo sve oplemenjivačke programe, kao i sjemensku proiozvodnju kukuruza, soje i krmnih kultura. Sjeme smo izvezli na sva tržišta u okružju, ali i na neka druga tržišta  kao što su Portugal, Španjolska, Ukrajina, Kazahstan, Albanija i Bugarska te na afrički kontinent - u Ganu. Rezultati pokazuju kako smo ostvarili 45 posto veći izvoz sjemena. I prodaja sjemena soje te jarih, strnih žitarica je porasla, a zadovoljavajuća je i prodaja kukuruza. U prva smo četiri mjeseca ostvarili u konačnici 18 posto veće prihode, nego lani za isto razdoblje". Ikić navodi kako je u posljednjih pet godina rasla prodaja sjemena strnih žitarica za 80 posto. "Danas BC institut prodaje preko 8000 tona sjemena strnih žitarica".

Direktor Sektora sjemenarstva u BC institutu Kristijan Puškarić ovu je godinu ocijenio posebno specifičnom i teškom. "Smatram kako je ova kriza ukazala ponovno na važnost domaće proizvodnje, kako hrane općenito, tako i sjemena. "Ono što hrabri nas sjemenare i oplemenjivače bilja je da smo vlastitom sposobnošću, znanjem i trudom uspjeli organizirati proizvodnju sjemena koja će biti dostatna za domaće potrebe. Sjeme žitarica tako će zapravo biti jedna od rijetkih roba u Hrvatskoj, u kojoj ćemo biti samodostatni. Svima treba postati jasno da oplemenjivanje bilja - stvaranje kultivara, sorata, hibrida i poljoprivrednog bilja i proizvodnja sjemena mora biti od nacionalnog interesa. Stanje  strnih žitarica na poljima Puškarić je ocijenio šarolikim, no generalnom povoljnim, uzimajući u obzir stanje s pandemijom koronavirusa i neobičnih vremenskih prilika. Izuzetno je dobro zdravstveno stanje sjemenskih  usjeva, što jamči dovoljnu količinu certificiranog sjemena visoke kvalitete za domaće potrebe". 

Ratar Branko Marojević iz Šaptinovaca zadovoljan je stanjem strnih žitarica na svojim njivama. "Otkupna je cijena ponovno zagonetka, a zbog korone još nisam prodao ni lanjsku pšenicu". I Milan Tovilo iz Vođinaca koji je pšenicu zasijao na 80 hektara rekao je kako je godina prosječna.  O otkupnoj cijeni kaže: " S cijenom od 1,20 kn za kilogram imali bismo ekonomsku računicu.  No, otkupljivači će, kao i svake godine, reći svoje. Oni se dogovore, a mi možemo odbiti ili prihvatiti prodati pšenicu. Možemo je i skladištiti i čekati bolja vremena, no i skladištenje košta".

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.